Aandrijving van ruimtesondes, satellieten en rovers

Al sinds de jaren ‘60 stuurt de NASA sondes en rovers in de ruimte op basis van nucleaire technologie. Ontdek meer over de verschillende nucleaire toepassingen aan boord van een ruimtemissie.

België aan de wereldtop in nucleaire geneeskunde

België speelt een belangrijke rol in de nucleaire geneeskunde. Als pionier op het vlak van onderzoek, de tweede grootste producent van medische radio-isotopen en een belangrijke speler in het wereldwijde transport en de distributie van radiofarmaca heeft ons land een stevige internationale reputatie opgebouwd.

Beter bodembeheer en minder meststoffen

Met behulp van nucleaire technieken kan de bodemvruchtbaarheid en voedselzekerheid verbeterd worden. De analyse van isotopen geeft een indicatie van hoeveel koolstof in de bodem kan worden vastgehouden (koolstofsequestratie). Door het gebruik van isotopische tracers in de meststof kan ook het meststofgebruik verminderd worden.

CERN: zoeken naar nieuwe natuurfenomenen dankzij kerntechnologie

De Belgische natuurkundige Seth Moortgat ontwikkelde twee methodes waarbij machine learning, of artificial intelligence, wordt ingezet om de data die de deeltjesversneller van CERN genereert te analyseren en om nieuwe natuurfenomenen op te sporen.

Hoe is nucleaire geneeskunde ontstaan?

Hoe is nucleaire geneeskunde ontstaan? Wij zetten enkele opmerkelijke historische figuren in de spotlights.

Innovatie

Kernenergie is een energie van de toekomst. Er staan nog enorme innovatieve toepassingen in de steigers. Kernenergie zal op wereldniveau een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst.

Innovatie in nucleaire geneeskunde

Ook in de nucleaire geneeskunde zorgen ambitieuze en innovatieve onderzoeksprojecten nog elke dag voor revolutionaire doorbraken.

Kernafval

Zoals elke sector, produceert de nucleaire sector afval. Een deel van het kernafval ontstaat bij de uitbating van de kerncentrales, maar ook andere toepassingen in verschillende sectoren (geneeskunde, industrie, ...) zorgen voor kernafval.

Kernenergie: de basics

Kernenergie is complexe materie, maar wij leggen het graag voor je uit. Altijd al willen weten hoe een kerncentrale werkt? Benieuwd wat er uit de koeltorens van een kerncentrale komt? Hier kan je terecht voor de basisinformatie.

Kerntechnologie zorgt voor voeding, zuurstof en drinkwater

Een astronaut verbruikt elke dag 1 kg voedsel, 1 kg zuurstof en 3 kg drinkwater. Daarnaast heeft hij 15 kg water nodig voor persoonlijke hygiëne. Waar halen we dat vandaan, als we in de toekomst lange ruimtereizen gaan maken zoals naar Mars? Nucleaire technologie biedt de oplossing.

Mutagenese: nieuwe en resistentere plantensoorten

Biodiversiteit is essentieel op aarde. In deze context helpt nucleaire technologie om door genetische mutatie (mutagenese) nieuwe plantenvariëteiten en -soorten te creëren en geschikter te maken voor hun milieu- en klimatologische omstandigheden.

Radioactieve straling in de ruimtevaart

Astronauten worden tijdens een ruimtemissie blootgesteld aan hoge radioactieve straling. De straling is niet afkomstig van de radioactieve materialen aan boord, want die zijn verpakt in lekdichte capsules. Het gaat om hogere kosmische straling.

Radiosterilisatie: voedsel doorstralen

Elke dag eten we doorstraald voedsel. Het radiosterilisatieproces maakt voedsel niet radioactief. Het elimineert bacteriën en andere schadelijke micro-organismen en bevordert de houdbaarheid van bepaalde voedingsproducten.

Situatie in België

Kernenergie zorgt in België al meer dan 45 jaar voor ongeveer de helft van de totale elektriciteitsproductie. Kernenergie speelt dus een noodzakelijke rol om te voldoen aan onze energiebehoefte, met stabiele bevoorradingszekerheid en een lage CO2-uitstoot. De geplande kernuitstap kan hier verandering in brengen…

Spirulina in strijd tegen chronische ondervoeding

Het SCK CEN heeft een heleboel ervaring met de kweek van spirulina in het kader van het ruimtevaartonderzoek. Met die expertise ondersteunt het SCK CEN het onderzoek naar de kwaliteit en productiemogelijkheden in Congo.

Veiligheid

Veiligheid is de absolute prioriteit voor de nucleaire sector. De nucleaire sector leeft uiterst strikte veiligheidsprocedures na en wordt onderworpen aan strenge controles. Alles wordt in het werk gesteld om een optimale werking in alle veiligheid te garanderen en om zowel de werknemers als de bevolking en het milieu te beschermen.

Wat is nucleaire geneeskunde?

Medische toepassingen van de nucleaire technologie worden overal ter wereld gebruikt. Jaarlijks krijgen 30 miljoen mensen bij 60 verschillende ziektebeelden een diagnose of een behandeling dankzij de nucleaire geneeskunde. En die cijfers nemen alleen maar toe.

Water: ontzilting en radioactieve isotopen

Om de watervoorraden te beschermen en te verbeteren, worden stabiele en radioactieve isotopen gebruikt, evenals zeer gevoelige nucleaire analytische methoden. Verder kunnen kerncentrales de noodzakelijke energie leveren voor het ontziltingsproces, tegen zeer concurrerende kosten.

Ziektebestrijding met kerntechnologie

Nucleaire technologie wordt ook ingezet voor de ontwikkeling van testen om de detectie van ziektes mogelijk te maken, of voor de ontwikkeling van vaccins in de strijd tegen bepaalde ziektes.