Kernenergie: de basics

Kernenergie is complexe materie, maar wij leggen het graag voor je uit. Altijd al willen weten hoe een kerncentrale werkt? Benieuwd wat er uit de koeltorens van een kerncentrale komt? Hier kan je terecht voor de basisinformatie.

Alles over radioactiviteit

Radioactiviteit is een natuurlijk verschijnsel. Wist je dat zelfs ons eigen lichaam radioactief is? Naast natuurlijke radioactiviteit is er ook kunstmatige radioactiviteit, die we terugvinden in de medische en industriële sector. In beide domeinen meten gespecialiseerde instellingen de straling met de grootste nauwkeurigheid.

Alles over uranium

Uranium is de brandstof die in kernreactoren wordt gebruikt. Het is een radioactief metaal dat kan worden gebruikt als geconcentreerde en overvloedige energiebron. Maar hoe maken we een kernbrandstof van dit erts? Ontdek hier de verschillende stappen van de splijtstofcyclus.

Hoe werkt een kerncentrale?

Hoe wordt er nu precies stroom opgewekt in een kerncentrale? En is dat veilig? Kom alles te weten over de werking van een kerncentrale!

Kernenergie klimaatvriendelijk?

Als we de volledige levenscyclus van een kerncentrale in rekening nemen, dan is de CO2-uitstoot van kernenergie per geproduceerde kWh vergelijkbaar met die van hernieuwbare energie.

Verschillende generaties kernreactoren

Zo'n zeventig jaar geleden werden de eerste reactoren die elektriciteit konden produceren op basis van kernenergie in gebruik genomen. Sindsdien hebben ze een hele metamorfose ondergaan. Ontdek hier de verschillende generaties reactoren en maak kennis met de kernreactoren van de toekomst.

Wat komt er uit de koeltorens van een kerncentrale?

Een bekend beeld: de witte rookpluim uit de koeltorens van een kerncentrale. Maar waaruit bestaat die rook? Geen CO2 of radioactieve stoffen, maar gewoon waterdamp, zoals bij een warme douche.