Veiligheid

De nucleaire sector leeft uiterst strikte veiligheidsprocedures na en wordt onderworpen aan strenge controles. Diverse veiligheidsmechanismen op verschillende niveaus, stresstests, professionele operatoren, audits, permanent toezicht op de niveaus van radioactiviteit: alles wordt in het werk gesteld om een optimale werking te garanderen en om zowel de werknemers als de bevolking en het milieu te beschermen.

En hoe zit het precies in België? Onze kerncentrales worden tot de meest betrouwbare en stevige centrales gerekend.

Hoe zit het eigenlijk met de 'scheurtjes' in onze centrales?

Er is heel wat te doen geweest rond zogezegde "scheurtjes" in de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2. In werkelijkheid gaat het om waterstofvlokken. Na grondige inspecties werd bevestigd dat de structuur van de reactoren Doel 3 en Tihange 2 intact is.

Kernrampen

De doorgedreven veiligheidscultuur van de nucleaire sector heeft niet kunnen verhinderen dat er zich twee ernstige ongevallen hebben voorgedaan: Tsjernobyl (Oekraïne) en Fukushima (Japan). Er doet echter veel desinformatie de ronde over deze nucleaire ongevallen. In deze sectie geven wij de feiten.

Nucleaire transporten

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) is verantwoordelijk voor het toezicht over elk transport van radioactieve stoffen op Belgisch grondgebied. Om een betrouwbaar transport van nucleair materiaal te garanderen, is het cruciaal om strenge maatregelen na te leven en geregeld controles uit te voeren.

Stresstests: België scoort uitstekend

Na de natuurramp in Fukushima in 2011, legden de Europese autoriteiten stresstests op voor alle actieve kerncentrales binnen de Europese Unie. De Belgische kerncentrales behoren tot de meest robuuste van Europa.

Wie controleert de veiligheid?

Onafhankelijke auditeurs en controle-organismen garanderen door permanente controles de veiligheid van de kerncentrales. De nucleaire sector is niet voor niets de meest gecontroleerde en best beveiligde sector ter wereld.