Innovatie

Kernenergie is een energie van de toekomst. Er staan nog enorme innovatieve toepassingen in de steigers. Kernenergie zal op wereldniveau een belangrijke rol blijven spelen in de toekomst.

Advanced nuclear reactors: de kernreactoren van de toekomst

Leer meer over de kernreactoren van de toekomst, met onder andere informatie over reactoren met snelle neutronen (fast neutron reactor), thorium- en gesmoltenzoutreactoren.

Kernfusie: ITER

Kernfusie, dat is vandaag ITER! ITER is een wereldwijd project. Het verzamelt 35 landen die samen de grootste tokamak willen bouwen die ooit is ontworpen. ITER moet aantonen dat fusie als energiebron kan worden gebruikt om elektriciteit in grote hoeveelheden te produceren.

MAGICS: microchips die resistent zijn tegen hoge straling

Magics maakt microchips die resistent zijn tegen hoge straling. Deze Belgische innovatie brengt een kleine revolutie teweeg in de kerntechnologie, de nucleaire robotica en de ruimtevaart.

MYRRHA

Het MYRRHA-project is een unicum. Het is de allereerste onderzoeksreactor ter wereld die door een deeltjesversneller zal worden aangedreven. Het project wordt geleid door het SCK CEN (Studiecentrum voor Kernenergie) te Mol. Een voorbeeld van de pioniersrol die België nog steeds speelt binnen de nucleaire sector.

NAMRC: nucleaire innovatie voor koolstofarme energie

De Britse regering stimuleert industriële investeringen in nucleair onderzoek. Vanuit die visie en in die context is het NAMRC (Nuclear Advanced Manufacturing Research Centre) ontstaan, hét Britse nucleaire innovatiecentrum bij uitstek.

SMR: Small Modular Reactors

SMR is de nucleaire technologie van de toekomst. Kleine modulaire reactoren (Small Modular Reactors of SMR's) produceren koolstofvrije energie en zijn zeer flexibel - een ideale aanvulling op hernieuwbare energie! Ze kunnen bovendien niet alleen elektriciteit, maar ook warmte en waterstof produceren.