Kernafval

Zoals elke sector, produceert de nucleaire sector afval. Kernafval is de verzamelnaam voor afval dat radioactief is. Een deel van het kernafval ontstaat bij de uitbating van de kerncentrales. Naast de kernbrandstof zelf zijn sommige componenten van een kerncentrale radioactief (buizen, kleppen, filters…).

Maar ook andere toepassingen zorgen voor kernafval, zoals radioactief afval uit de geneeskunde voor de diagnose en behandeling van kanker (injectienaalden, kledij…). Ook in de landbouw (sterilisatie door bestraling) en industrie (bijvoorbeeld inspecties van lassen) worden radioactieve materialen gebruikt, die kernafval met zich meebrengen.

Hoe beheren andere landen radioactief afval?

Vandaag wordt nucleair afval op veilige en gecontroleerde sites gestockeerd. Heel wat landen beschikken al over definitieve bergingsplaatsen voor hun laag -en middelactief afval en zijn bezig met het beslissingsproces voor de definitieve stockage van hoogactief afval. Een overzicht.

Innovatieve verwerking van kernafval

België is een pionier in de Europese nucleaire industrie en dus ook in kernafvalbeheer. Er wordt aan verschillende innovatieve oplossingen gewerkt om het volume en de toxiciteit van het kernafval te verkleinen.

Wat is kernafval en hoeveel produceren we ervan?

Kernafval is de verzamelnaam voor afval dat in meer of mindere mate radioactief is. Ontdek de verschillende categoriën van kernafval en hun volume.

Welke oplossingen voor het kernafval?

Kernafval heeft een zeer slechte reputatie. In België wordt het nochtans tot op de gram nauwkeurig beheerd, gesorteerd, opgeslagen en geanalyseerd. Op korte en lange termijn bestaan er oplossingen of worden er oplossingen ontwikkeld om het nucleair afval te beheren, op te slaan of zelfs te hergebruiken.

Wie beheert en controleert ons kernafval?

België is een pionier in de Europese nucleaire industrie en dus ook in kernafvalbeheer. Door zijn rijke nucleaire traditie beschikt België over verschillende soorten afval, verwerkings- en opslagtrajecten. Welke instellingen staan hiervoor in?

Wie betaalt voor het beheer van het kernafval en voor de ontmanteling van de kerncentrales?

Voor de veilige berging van nucleair afval moet infrastructuur worden gebouwd. Wie betaalt er nu eigenlijk voor het beheer van het afval en de afbraak van de centrales?