Radiosterilisatie: voedsel doorstralen

Elke dag eten we doorstraald voedsel. Het radiosterilisatieproces maakt voedsel niet radioactief. Het elimineert bacteriën en andere schadelijke micro-organismen en bevordert de houdbaarheid van bepaalde voedingsproducten.

Eliminatie van bacteriën

Stralingssterilisatie verwijdert bacteriën en andere schadelijke micro-organismen. Het doet niets af aan de kwaliteit van voedsel en verlengt de houdbaarheid. Ook in België worden jaarlijks duizenden tonnen voedsel bestraald.

Welk voedsel kan worden doorstraald?

Voordat ze op de markt komen, worden de meeste kruiden blootgesteld aan ioniserende stralen om de bacteriën die er op leven te elimineren. Dit radio-sterilisatieproces maakt voedsel niet radioactief. Achteraf is het nog even veilig en gezond om het te eten. En het is een zeer betrouwbare techniek, omdat de ioniserende stralen doordringen tot het kleinste deeltje van het voedsel.

Op deze manier verbetert stralingssterilisatie de hygiënische eigenschappen van ons voedsel, evenals de houdbaarheid. Het pasteuriseert en doodt bacteriën zonder de kwaliteit te beïnvloeden van wat we eten.

Radiosterilisatie wordt met name gebruikt voor specerijen, diepvriesproducten, gevogelte en eieren, vlees en vis, aardappelen, gedroogde vruchten en groenten. Voor sommige groenten (bijv. knoflook en uien) vertraagt ​​het ook hun kieming.

Alle met bestraling behandelde producten dragen het internationale RADURA-symbool.

Bedrijven in België

In Fleurus heeft Sterigenics de faciliteiten van IRE overgenomen, die radiosterilisatie met gammastraling van Cobalt-60 uitvoeren.

Bovendien ontwerpt en produceert IBA in Louvain-la-Neuve apparatuur voor sterilisatie en industriële ionisatie. Bijna 200 elektronenversnellers en hoog-energetische röntgenapparatuur van dit bedrijf zijn wereldwijd operationeel.