Situatie in België

Kernenergie zorgt in België al 45 jaar voor ongeveer de helft van de totale elektriciteitsproductie. Kernenergie speelt dus een noodzakelijke rol om te voldoen aan onze energiebehoefte, met stabiele bevoorradingszekerheid en een lage CO2-uitstoot. De geplande kernuitstap kan hier verandering in brengen…

De Belgische kerncentrales

De kerncentrale van Doel telt 4 reactoren en de centrale van Tihange 3 reactoren. In september 2022 werd reactor Doel 3 definitief stopgezet. Eind januari 2023 gebeurt dat ook voor reactor Tihange 2. In de loop van de volgende jaren sluiten de andere reactoren ook definitief de deuren - al lopen er momenteel nog onderhandelingen voor de verlenging van 2 kernreactoren (Doel 4 en Tihange 3) na 2025.

De Belgische onderzoeksreactoren

België is een belangrijke kennishub voor nucleaire technologie en knowhow. België heeft deze nucleaire knowhow historisch opgebouwd, en sindsdien verder ontwikkeld en uitgebreid. De verschillende onderzoeksreactoren die de voorbije decennia in België zijn gebouwd, vormen een levend bewijs van deze historisch verankerde nucleaire knowhow.

Het langer operationeel houden van kerncentrales is mogelijk

Kerncentrales kunnen langer operationeel blijven dan de 40 jaar die initieel werd vooropgesteld. Zowel ons land als tal van andere landen (Zwitserland, Nederland, Verenigde Staten) hebben al beslist om kerncentrales langer operationeel te houden. Hieronder leggen we uit waarom een langere exploitatieduur voor de Belgische kernreactoren ("LTO", oftewel long term operations) mogelijk is.

SMR in België: kleine kernreactoren, grote opportuniteiten

Ontdek waarom SMR's (Small Modular Reactors) hun plaats verdienen in een slim energiebeleid.