Landbouw & Voeding

Toegang tot duurzame voedselbronnen is over de hele wereld één van de grootste uitdagingen voor de volgende decennia. Meer dan een miljard mensen zijn ondervoed. Gebaseerd op de huidige voedselconsumptie moet de landbouwproductie verhogen met ongeveer 70% in 2050. Nucleaire technologie biedt oplossingen voor deze uitdagingen.

Landbouw & Voeding in het kort

  • Beter bodembeheer met minder meststoffen

    Nucleaire technieken maken het mogelijk om de bodem te analyseren voor een betere productiviteit, waardoor minder meststoffen gebruikt worden.

  • Drinkwater dankzij kerntechnologie

    Nucleaire isotopentechnieken kunnen helpen om water efficiënter te gebruiken. Kernenergie kan ook de energie leveren die nodig is voor het ontzilten van zout water tot drinkbaar water.

  • Resistentere plantensoorten

    Door bestraling van plantenzaden ontstaat genetische mutatie (mutagenese). Zo ontstaan varianten van plantensoorten die beter bestand zijn tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Topics over Landbouw & Voeding

Beter bodembeheer en minder meststoffen

Met behulp van nucleaire technieken kan de bodemvruchtbaarheid en voedselzekerheid verbeterd worden. De analyse van isotopen geeft een indicatie van hoeveel koolstof in de bodem kan worden vastgehouden (koolstofsequestratie). Door het gebruik van isotopische tracers in de meststof kan ook het meststofgebruik verminderd worden.

Mutagenese: nieuwe en resistentere plantensoorten

Biodiversiteit is essentieel op aarde. In deze context helpt nucleaire technologie om door genetische mutatie (mutagenese) nieuwe plantenvariëteiten en -soorten te creëren en geschikter te maken voor hun milieu- en klimatologische omstandigheden.

Radiosterilisatie: voedsel doorstralen

Elke dag eten we doorstraald voedsel. Het radiosterilisatieproces maakt voedsel niet radioactief. Het elimineert bacteriën en andere schadelijke micro-organismen en bevordert de houdbaarheid van bepaalde voedingsproducten.

Spirulina in strijd tegen chronische ondervoeding

Het SCK CEN heeft een heleboel ervaring met de kweek van spirulina in het kader van het ruimtevaartonderzoek. Met die expertise ondersteunt het SCK CEN het onderzoek naar de kwaliteit en productiemogelijkheden in Congo.

Water: ontzilting en radioactieve isotopen

Om de watervoorraden te beschermen en te verbeteren, worden stabiele en radioactieve isotopen gebruikt, evenals zeer gevoelige nucleaire analytische methoden. Verder kunnen kerncentrales de noodzakelijke energie leveren voor het ontziltingsproces, tegen zeer concurrerende kosten.

Vers van de pers

De nieuwste updates over Landbouw & Voeding

Publicaties over Landbouw & Voeding