Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese faciliteit voor de productie van broodnodige medische radiofarmaca. Die faciliteit komt op het terrein van het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN in Mol en zal in 2024 operationeel zijn. De nieuwe faciliteit zal zich voornamelijk richten op de labeling van radiofarmaca op basis van actinium-225, een veelbelovende therapeutische radio-isotoop voor de behandeling van heel wat kankertypes.

SpectronRx

Het bedrijf SpectronRx speelt een essentiële rol bij de ontwikkeling en productie van radiofarmaca voor de behandeling van kanker. Het heeft expertise in alle facetten van radiofarmaceutische ontwikkeling: gaande van radiolabeling (dit is de techniek om een radioactieve stof te koppelen aan een molecule) tot opschaling en distributie. SpectronRx heeft ook de capaciteit om klinische proeven uit te voeren.

Hoewel het bedrijf op jarenlange ervaring in de Verenigde Staten kan steunen, kreeg het pas vorig jaar de goedkeuring van het Europese Geneesmiddelenbureau (EMA) om zijn levensreddende radiofarmaca naar Europa te exporteren.

“De goedkeuring van EMA was een belangrijke stap in onze ambitie om de broodnodige diagnostische en therapeutische radiofarmaca ook in Europa te leveren”, aldus John Zehner, CEO van SpectronRx. “Medische radio-isotopen zijn op veel plaatsen schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben. Daarom is ons partnerschap maatschappelijk zo belangrijk.”

“Medische radio-isotopen zijn op veel plaatsen schaars, terwijl Europese patiënten verdienen om er toegang toe te hebben. Daarom is ons partnerschap maatschappelijk zo belangrijk.”

John Zehner, CEO van SpectronRx

België als Europese uitvalsbasis

SpectronRx wil nu de geografische kloof tussen beide continenten verder dichten ten voordele van Europese patiënten. Daarom investeert het bedrijf om voet op Europese bodem te krijgen. In zijn zoektocht naar een uitvalsbasis koos het bedrijf voor België.

“België, en meer bepaald SCK CEN, was een gemakkelijke keuze”, zegt Anwer Rizvi, voorzitter van SpectronRx. “Het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen. Bovendien had het al plannen om actief onderzoek te voeren naar therapeutische radio-isotopen. We hebben dan ook een gemeenschappelijke missie: we willen allebei de strijd tegen kanker versnellen.”

“Het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN staat wereldwijd bekend als een van de belangrijkste producenten van medische radio-isotopen. We hebben dan ook een gemeenschappelijke missie: we willen allebei de strijd tegen kanker versnellen.”

Anwer Rizvi, voorzitter van SpectronRx

Actinium-225, een veelbelovend therapeutisch radio-isotoop

De gloednieuwe faciliteit zal tegen 2024 operationeel zijn en zich richten op de labeling van radiofarmaca aan de therapeutische radio-isotoop actinium-225.

Actinium-225 is een veelbelovend therapeutisch radio-isotoop om kankers doeltreffender te behandelen. Uit de eerste resultaten blijkt dat actinium-225 kankercellen elimineert in plaats van de tumorgroei enkel af te remmen. De kans op herval lijkt eveneens te verlagen. Vandaag de dag lopen er talrijke studies naar het potentieel van actinium-225 om meerdere kankertypes te bestrijden: zowel kankersoorten met een hoge prevalentie, zoals prostaat-, long-, darm-, borst-, pancreas-, bloed- (bv. leukemie en andere zeldzame vormen) en nierkanker, als meer zeldzame kankersoorten zoals glioblastoom, de dodelijkste vorm van hersenkanker.

  • Deel deze pagina

Vond je dit interessant?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse niewsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de actualiteit uit de nucleaire sector en ontvang je steeds onafhankelijke, feitelijke en geverifieerde informatie.

Lees meer over nucleaire geneeskunde

2 minuten

Bij SCK CEN voortaan enkel nog laagverrijkt uranium als basismateriaal voor productie van medische radio-isotopen

Na 51 jaar is SCK CEN volledig overgeschakeld op laagverrijkt uranium als basismateriaal voor de...

3 minuten

IBA en Tractebel bundelen de krachten om protontherapie-installaties te bouwen

Tractebel, één van ‘s werelds grootste engineering- en consultancybedrijven heeft een samenwerking...

3 minuten

Belgische elektriciteitsmix april 2024

 Overwegend koolstofarme mix dankzij kernenergie en hernieuwbare energie, maar import blijft...