Tractebel, één van ‘s werelds grootste engineering- en consultancybedrijven heeft een samenwerking getekend met IBA, de wereldleider in deeltjesversnellertechnologie, om samen de bouw van protontherapie-installaties te ondersteunen. Protontherapie draagt bij tot de behandeling van kanker, en is één van de meest veelbelovende toepassingen van nucleaire geneeskunde.

Protontherapie

Protontherapie is een hypermoderne en zeer geavanceerde vorm van bestralingstherapie, ontworpen om kankercellen te doden. Bij conventionele radiotherapie worden tumoren bestraald met fotonen (pakketjes energie zonder massa). Terwijl fotonen bijna evenveel schade aanrichten bij het gezonde weefsel om de tumor heen, kunnen protonbundels zo afgesteld worden dat ze minimale schade aanrichten buiten de tumor en maximale schade binnenin de tumor zelf.

De energie die door de remstraling van de protonen op het lichaamsweefsel overgedragen wordt kan door de deeltjesversneller veel nauwkeuriger op het inwendige van een tumor gericht worden dan met een bundel fotonen mogelijk is. Hierdoor kan nauwkeuriger bestraald worden en/of een hogere dosis afgegeven worden aan de tumor. Dat levert een belangrijk voordeel op bij bijvoorbeeld tumoren die zich vlak bij stralingsgevoelige lichaamsdelen bevinden, of bij tumoren die relatief ongevoelig zijn voor straling. In het algemeen zullen de bijwerkingen naar aanleiding van protonenbestraling minder zijn dan bij conventionele radiotherapie.

Een 100% Belgische samenwerking

De samenwerking tussen IBA en Tractebel bepaalt dat IBA de ingenieursdiensten van Tractebel zal promoten bij haar potentiële klanten, opdat Tractebel spelers uit de gezondheidszorg te ondersteunen bij het bouwproces van de gebouwen waarin de technologie wordt ondergebracht.

Tractebel kan bogen op een brede ervaring in het leveren van engineeringdiensten, consultancy en opleiding voor complexe projecten in de gezondheidszorg. IBA is een klinkende naam in de wereld van protontherapie en nucleaire geneeskunde, met een wereldwijde faam en bekendheid.

IBA en Tractebel hebben al verschillende keren samengewerkt, zoals structurele integriteitsbeoordelingen bij aardbevingen, kostenramingsinstrumenten voor IBA's Proteus-faciliteiten, stabiliteitsstudies met betrekking tot de installatie van een compacte protontherapie-eenheid in een bestaande eenheid, en engineeringondersteuning voor het ontwerp van protontherapiefaciliteiten, inclusief BIM-modellering.

Luk Herremans (IBA), Bernard Dereeper (Tractebel) en Denis Dumont (Tractebel)

Luk Herremans, Executive Vice President Commercial Operations Proton Therapy, IBA:

"Wij werken al verschillende jaren samen met Tractebel aan een verscheidenheid van projecten. Hierdoor heeft Tractebel een uitgebreide kennis kunnen opdoen van de bouwvereisten van onze protontherapiesystemen, wat van hen de perfecte partner maakt voor ontwerp en engineering. Er is in de markt een duidelijke behoefte aan een bedrijf dat onze klanten door het ontwerp- en bouwtraject kan gidsen en hen kan helpen om het zo efficiënt en vlot mogelijk te laten verlopen."

"Er is in de markt een duidelijke behoefte aan een bedrijf dat onze klanten door het ontwerp- en bouwtraject kan gidsen en hen kan helpen om het zo efficiënt en vlot mogelijk te laten verlopen."

Luk Herremans, Executive Vice President Commercial Operations Proton Therapy IBA

Bernard Dereeper, Head of Business Development & Strategy - Business Line Nuclear, Tractebel:

"We zijn vereerd om opnieuw onze krachten te bundelen met IBA. Door onze expertise te combineren met de bestralingstherapietechnologie van IBA, kunnen we hoogstaande en volledig geïntegreerde diensten aanbieden, van faciliteitenontwerp en engineering tot het systeem zelf. Dankzij de knowhow van onze ingenieurs zal de behandeling van kanker over de hele wereld verbeteren."

Meer informatie op de website van IBA & Tractebel

"Door onze expertise te combineren met de bestralingstherapietechnologie van IBA, kunnen we hoogstaande en volledig geïntegreerde diensten aanbieden, van faciliteitenontwerp en engineering tot het systeem zelf."

Bernard Dereeper, Head of Business Development & Strategy Nuclear - Tractebel
  • Deel deze pagina

Vond je dit interessant?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse niewsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de actualiteit uit de nucleaire sector en ontvang je steeds onafhankelijke, feitelijke en geverifieerde informatie.

Lees meer over nucleaire geneeskunde

3 minuten

SCK CEN en Amerikaanse SpectronRx bundelen krachten om strijd tegen kanker te versnellen

Het Amerikaanse SpectronRx opent zijn eerste Europese faciliteit voor de productie van broodnodige...

2 minuten

Bij SCK CEN voortaan enkel nog laagverrijkt uranium als basismateriaal voor productie van medische radio-isotopen

Na 51 jaar is SCK CEN volledig overgeschakeld op laagverrijkt uranium als basismateriaal voor de...

Energie
2 minuten

De EPR van Flamanville in laatste rechte lijn voor opstart

Kernreactor Flamanville-3, die lange tijd werd verguisd, vooral door anti-nucleaire NGO's, komt...