28/05/2012

Studie naar de werkgelegenheid in nucleaire sector in België (PwC 2012)

Kerntechnologie zorgt voor heel wat werkgelegenheid in ons land. Binnen de energieproductie (Belgische kerncentrales) gaat het om meer dan 10.000 directe, indirecte en afgeleide jobs in België. Daarnaast wordt nucleaire technologie toegepast in diverse domeinen zoals in de geneeskunde, onderzoek & ontwikkeling (R&D) en industriële toepassingen. Deze verschillende nucleaire toepassingen zorgen ook voor zo'n 10.000 banen.

In totaal zijn er dus in België 20.000 banen gelinkt aan nucleaire technologie.

20.000 jobs bij een breed scala aan organisaties en bedrijven

In België zijn tientallen ondernemingen en organisaties actief in verschillende sectoren van de nucleaire technologie. Samen zijn ze goed voor meer dan 20.000 jobs.

De Belgische kerncentrales zorgen voor heel wat werkgelegenheid in ons land. In totaal gaat het om meer dan 10.000 directe, indirecte en afgeleide jobs in België. Dit omvat het personeel van ENGIE Electrabel (de exploitant van de centrales van Doel en Tihange), van EDF Luminus (dat belangen heeft in de installaties van Tihange en Doel), van studiebureaus zoals Tractebel, en bij de bedrijven die de infrastructuur en de apparatuur fabriceren en onderhouden. Daarnaast zijn er nog de grote internationale groepen met een of meer vestigingen in België (zoals CMI, Framatome, Westinghouse, Altran en Alstom) en onafhankelijke controleorganen zoals het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en Bel V.

Naast de productie van kernenergie, wordt nucleaire technologie toegepast in diverse domeinen zoals in de geneeskunde, onderzoek & ontwikkeling (R&D) en industriële toepassingen. Deze verschillende nucleaire toepassingen zorgen ook voor zo'n 10.000 banen.

In totaal zijn er dus in België 20.000 banen gelinkt aan nucleaire technologie.

  • Deel deze pagina

Lees meer over nucleaire geneeskunde

Peilingen
Energie

Opiniepeiling september 2023 : Belgen overtuigd voorstander van bestaande én nieuwe kernenergie

Nooit eerder stond de Belgische bevolking zo positief tegenover het maximale behoud van de huidige kernreactoren en zelfs tegenover de uitbreiding van kernenergie met nieuwe nucleaire capaciteit, zoals SMR’s. Dat blijkt uit een recente opiniepeiling van AQ Rate, in opdracht van het Belgisch Nucleair Forum.

Peilingen
Energie

Opiniepeiling 2021: Belg genuanceerd maar positief tegenover kernenergie en nucleaire technologie

De Belg heeft een kritische, genuanceerde maar overwegend positieve houding tegenover nucleaire technologie in het algemeen, en kernenergie in het bijzonder. Dat blijkt uit de 18-maandelijkse barometer die het onafhankelijk onderzoeksbureau Kantar TNS organiseerde, in opdracht van het Nucleair Forum.