TRACTEBEL (BEL), LAURENTIS ENERGY PARTNERS (CAN) en HATCH (CAN) bundelen hun krachten om industriële klanten te ondersteunen met SMR-technologie (Small Modular Reactors). Dit partnership brengt de engineering, de dienstverlening op het gebied van energie en een bedrijf voor beheerdiensten samen, die nodig zijn voor de ontwikkeling van SMR's, met name in België, maar ook wereldwijd.

Deze alliantie brengt de expertise samen van 2 wereldwijde nucleaire zwaargewichten die zich richten op energiediensten en een expert in de ontwikkeling van SMR-projecten in Noord-Amerika. Deze projecten zijn ontwikkeld door partnerships aan te gaan met de industrie en andere organisaties.

Samenwerkingsverbanden zijn uiterst belangrijk als je kijkt naar de interesse van de Belgische industrie, vooral op het vlak van decarbonisatie. De ambitie is ook om partnerschappen aan te gaan tussen deze grote spelers in de nucleaire industrie, die elk hun knowhow inschakelen om onze klimaatdoelstellingen te bereiken.

Samen zullen de drie bedrijven gebruik maken van hun vaardigheden, expertise en ervaring om klanten te ondersteunen die SMR-projecten willen ontwikkelen. Uiteindelijk zal de samenwerking helpen om de processen te stroomlijnen, de risico's aanzienlijk te verminderen en ervoor te zorgen dat de opgedane ervaring van het ene project op het andere wordt overgedragen.

De vraag naar de implementatie van SMR-technologie in België groeit met de dag

Ons land mag er trouwens trots op zijn dat het niet 1, maar 2 versies van SMR's ontwikkelt, in parallel.

Terwijl TRACTEBEL meewerkt aan de ontwikkeling van een zogenaamde Generatie 3 SMR (GEN III), die watergekoeld zal zijn (zoals de nucleaire eenheden die momenteel in bedrijf zijn op onze sites in Tihange en Doel), wordt een andere zogenaamde Generatie 4 SMR (GEN IV), gekoeld met lood, bestudeerd door het SCK CEN. Beide worden binnen onze grenzen ontwikkeld, wat de erkenning van België als " Competentiehub " duidelijk aantoont. Ons land is een van de pioniers in nucleaire technologie, en het is de moeite waard om dat in ere te houden.

Wat de planning betreft, zou de SMR - GEN lll begin jaren 2030-2035 commercieel klaar moeten zijn, terwijl de SMR - GEN lV 10 jaar later, begin jaren 2040-2045, klaar zou moeten zijn.

De onlangs ondertekende alliantie tussen Tractebel (BEL), Hatch (CAN) en Laurentis Energy Partners (CAN) heeft meer specifiek betrekking op SMR - GEN III, die een aantal voordelen heeft voor de Belgische industrie, niet in het minst de mogelijkheid om een breed vermogensbereik aan te bieden, waarbij een SMR kan gaan van 1 megawatt (MW) tot 300 MW. In een tweede fase zouden SMR's met zeer hoge temperatuur ook kunnen worden ingezet voor industriële doeleinden, om de CO2-uitstoot te verminderen en warmte en stoom op hoge temperatuur te leveren, die zware industrieën hard nodig hebben om hun productieprocessen koolstofvrij te maken.

Vooral dat laatste is belangrijk en is een van de redenen waarom de chemische industrie, de olie- en gasindustrie en ook de mijnbouw zo geïnteresseerd zijn. Deze industrietakken zijn op zoek naar SMR's met een hoger vermogen en een grotere flexibiliteit wat betreft de inplanting, vooral in het geval van sites waar geen plaats is voor grotere traditionele reactoren.

De nucleaire sector moest dus aanzienlijk evolueren, en dat moeten we toejuichen. De uitdagingen van de klimaatverandering zijn van dien aard dat het ondenkbaar is dat ze geen topprioriteit zouden zijn. Zoals de boodschappen vanop de COP 28 bevestigen, maakt deze technologie inderdaad deel uit van de klimaatoplossing die we allemaal nastreven. Deze grote investeringen in nucleaire vernieuwing zijn hard nodig. Deze investeringen helpen niet alleen onze industrieën koolstofvrij te maken, het klimaat te beschermen en ons zo onafhankelijk mogelijk te maken van onze buurlanden, maar maken de nucleaire sector ook opnieuw aantrekkelijk.

België is altijd een voorbeeld geweest van nucleaire expertise. De huidige hernieuwde belangstelling voor deze technologie zal ons in staat stellen meer jongeren aan te trekken om ingenieur te worden. De heropleving van de nucleaire sector is volop aan de gang en zal duizenden jobs creëren, zowel voor ingenieurs als voor tal van andere kwalificaties. De nucleaire sector werft aan... Bovendien vertegenwoordigt de huidige nucleaire situatie een aanzienlijk commercieel potentieel dat veel verder gaat dan de nucleaire industrie.

  • Deel deze pagina

Vond je dit interessant?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse niewsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de actualiteit uit de nucleaire sector en ontvang je steeds onafhankelijke, feitelijke en geverifieerde informatie.

Lees meer over kernenergie

4 minuten

Vooruitblik op 2024 door Serge Dauby, Managing Director van het Belgisch Nucleair Forum

2024 – een verkiezingsjaar – belooft een belangrijk jaar te worden voor de nucleaire sector...

3 minuten

Tractebel ondersteunt Thorizon bij de ontwikkeling van een gesmoltenzoutreactor

Tractebel heeft een driejarig strategisch partnerschap afgesloten met Thorizon voor de ontwikkeling...

5 minuten

Belgische elektriciteitsmix 2023: jaarcijfers

Dalend energieverbruik, recordproductie hernieuwbare energie en hoge beschikbaarheid van...