Alfatherapie, een doelgerichte aanpak tegen kanker

In de nucleaire geneeskunde worden radioactieve elementen (radioactieve isotopen) gebruikt voor diagnoses en behandelingen. Dankzij nieuwe technieken, zoals alfatherapie, worden steeds meer levens gered. Zo kunnen de schadelijke kankercellen vernietigd worden, terwijl de schade aan de omliggende gezonde cellen beperkt blijft.

Maak kennis met Amal Saidi (Orano Med)

Elk jaar krijgen wereldwijd 30 miljoen patiënten een precieze diagnose of een behandeling dankzij nucleaire geneeskunde.

Het bedrijf Orano Med (voorheen AREVA Med) ontwikkelt vernieuwende therapieën in de strijd tegen kanker. Met zijn innovatieve onderzoek naar alfatherapie wil het bedrijf gerichte en doeltreffende behandelingen ontwikkelen die de patiënt een betere levenskwaliteit bieden.

Amal Saidi, onderzoekster bij Orano Med, is gepassioneerd door oncologie. Samen met een team van hypergespecialiseerde wetenschappers doet ze onderzoek naar kankerbehandelingen door middel van nucleaire geneeskunde. Het hele team deelt dezelfde motivatie: ze willen doeltreffendere behandelingen ontwikkelen die ook de levenskwaliteit van de patiënt ten goede komen.

Biologie en nucleaire technologie: samen tegen kanker

Nadat ze een master in fysiopathologie en farmacologie en een doctoraat in de genetica behaalde, nam Amal Saidi deel aan academisch onderzoek in gereputeerde laboratoria en universiteiten.

De drijfveer voor Amal Saidi is in de eerste plaats de patiënt. In 2013 ging ze aan de slag bij Orano Med, in een labo voor nucleaire geneeskunde. Samen met haar collega’s doet ze onderzoek naar alfatherapie met lood-212 om kankerbehandelingen te ontwikkelen die een alternatief kunnen vormen voor chemotherapie.

"De nucleaire technologie biedt enorm veel potentieel in de strijd tegen kanker."

Amal Saidi

Alfatherapie, een doelgerichte aanpak tegen kanker

Kanker is een van de grootste medische uitdagingen van de 21e eeuw. In de nucleaire geneeskunde worden radioactieve elementen (radioactieve isotopen) gebruikt voor diagnoses en behandelingen. Dankzij nieuwe technieken worden steeds meer levens gered. Het bedrijf OranoMed is toonaangevend in het onderzoek naar alfatherapie, een nieuwe generatie van kankerbehandelingen.

Voor alfatherapie zijn bepaalde zeldzame radioactieve isotopen nodig. De Franse groep Orano transformeert radioactieve stoffen zodat die kunnen worden gebruikt in andere toepassingen, bijvoorbeeld op medisch vlak. Orano beschikt over grote voorraden thorium, die afkomstig zijn van de activiteiten van de groep in het verleden. Uit thorium kan een zeldzame radioactieve isotoop worden gehaald, die alfastralen uitzendt: lood-212. Alfastralen helpen actief om kankercellen te vernietigen.

De eerste studies naar de extractie en zuivering van Pb-212 (lood-212) voor medische doeleinden werden in 2005 bekroond met de innovatieprijs van Orano. En daar is Orano Med geboren.

Waarom alfatherapie?

Alfastralen, die worden uitgezonden door radioactieve isotopen, dringen niet diep door: je kunt ze gewoon stoppen met een blaadje papier. Maar ze zenden wel enorm veel energie uit.

Precies omdat alfastralen zo doeltreffend zijn én niet ver doordringen, kunnen de schadelijke kankercellen vernietigd worden terwijl de schade aan de omliggende gezonde cellen beperkt blijft.

"Bij deze vorm van therapie streeft men naar een gepersonaliseerde geneeskunde."

Amal Saidi

Hoe werkt gerichte alfatherapie?

Om de kankercellen te kunnen aanvallen en de gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen, moet het radioactieve element aan een vector gekoppeld kunnen worden, zoals een antilichaam.

De vector en de radio-isotoop worden met elkaar verbonden door een molecule, een zogenaamde chelator. De vector heeft de taak om zeer precies naar het doel te navigeren, daarna is het aan de radio-isotoop om de kankercellen uit te schakelen door op die welbepaalde plaats krachtige alfadeeltjes uit te stralen.

Gepersonaliseerde kankerbehandelingen

De onderzoekers bij Orano Med willen vooral behandelingen ontwikkelen voor kankers waarvoor er momenteel weinig therapieën bestaan.

Ze besteden daarnaast bijzondere aandacht aan de levenskwaliteit van de patiënt door de bijwerkingen te beperken, wat vooral bij een zware behandeling van essentieel belang is.