Coronavirus: nucleaire technologie helpt bij detectie

Het IAEA ontwikkelt testkits, op basis van nucleaire technologie, om een snelle detectie van het coronavirus mogelijk te maken bij mens en dier

Het coronavirus vormde ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw tot nu toe. Tal van sectoren dragen hun steentje bij om het virus, en de impact ervan, tot een minimum te beperken. Ook de nucleaire sector levert een belangrijke bijdrage.

Nucleaire technologie in de strijd tegen corona

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen heeft zijn knowhow voor de snelle detectie van infectieziekten nu ook aangewend om het coronavirus snel te kunnen detecteren. De nieuwe technologie is effectief, kostenefficiënt en milieuvriendelijk. En snel, want hij geeft na enkele uren uitsluitsel of iemand is besmet of niet.

Hoe werkt het?

Het procedé (RT-PCR) identificeert bepaalde processen die in de genen plaatsvinden (met betrekking tot DNA-herstel, celcycluscontrolepunt en apoptose). De techniek kan ons veel vertellen over de aanwezigheid of niet van een virus in een organisme, en de transmissiepaden van het virus. RT-PCR maakt in heel korte tijd miljoenen tot miljarden kopieën van een specifiek DNA-monster, waardoor wetenschappers een zeer klein monster van het DNA kunnen nemen en dit tot een voldoende grote hoeveelheid laten toenemen om het in detail te bestuderen.

Next steps

Het IAEA heeft vanuit zijn labo’s in Wenen (Seibersdorf) opleidingen en diagnosekits aangeboden aan artsen uit Cambodja, Congo, Ivoorkust, Ethiopië, Kenia, Madagascar, Maleisië, Mongolië, de Filippijnen, Sri Lanka, Thailand, Vietnam en enkele landen in Zuid-Amerika en de Caraïben. In totaal vroegen 14 landen hulp aan het IAEA of de FAO (Food Agriculture Organisation).

Meer info vind je op de website van het IAEA.