4 reactoren voor kerncentrale Vogtle

Er zijn al sinds 1987 (Vogtle-1) en 1989 (Vogtle-2) twee PWR-reactoren in dienst op het grondgebied van de kerncentrale van Vogtle, gelegen in de Amerikaanse staat Georgia. Deze twee zijn van een ander type (4-loop DRYAMB) dan de reactoren die nu er nu gaan bijkomen. Reactoren (meervoud), want naast Vogtle-3 zal uiteindelijk ook nog een tweede AP1000-reactor (Vogtle-4) toegevoegd worden.

Commerciële ingebruikname wordt voor Vogtle-3 verwacht tegen mei-juni 2023. Voor de indienstname van de vierde reactor (Vogtle-4) mikt men op het eerste kwartaal van 2024. Daarmee wordt de kerncentrale van Vogtle de grootste in haar soort in de VS.

Eerste criticaliteit

6 maart 2023 is een belangrijke dag in de geschiedenis van Vogtle-3. Op die dag bereikte de reactor zijn eerste criticaliteit, d.w.z. een situatie waarbij voldoende neutronen aanwezig zijn om een kettingreactie binnen de kernreactor in stand te houden. Dit is een grote stap in de laatste rechte lijn richting commerciële indienstname. De reactor kan nu warmte gaan produceren die wordt gebruikt om stoom te maken voor de productie van elektriciteit.

"Dit is een belangrijke stap in de richting van schone, betrouwbare en veilige stroomvoorziening voor de bevolking van Georgia voor de komende generaties", aldus Patrick Fragman, CEO van Westinghouse.

"Dit is een belangrijke stap in de richting van schone, betrouwbare en veilige stroomvoorziening voor de bevolking van Georgia voor de komende generaties"

Patrick Fragman, CEO van Westinghouse

Aansluiting op het elektriciteitsnet

Op 1 april 2023 was het dan zover: Vogtle-3 heeft zijn eerste elektriciteit aan het net geleverd.

De operatoren zullen nu het vermogen van de eenheid geleidelijk opvoeren tot het maximale vermogen is bereikt. Tijdens het opstartproces worden tests uitgevoerd om na te gaan of alle systemen samen werken en om de operationele procedures te valideren, voordat de eenheid in commercieel bedrijf wordt gesteld (mei/juni 2023).

AP1000 goes international

Westinghouse wil hun reactorontwerp AP1000 ook verder exporteren. Op dit moment draaien er reeds vier reactoren van dit type in China, en zijn er nog eens vier in aanbouw en twee gepland. Het ontwerp is ook geselecteerd door Polen voor zijn kernenergieprogramma (3 eenheden). Oekraïne kondigde (voor de oorlog) aan dat ze 5 tot 9 eenheden willen bouwen. Daarnaast wordt de AP1000 als reactortype overwogen door o.a. Bulgarije (4 eenheden), door Tsjechië (4 eenheden) en meerdere andere landen in Midden- en Oost-Europa.

Het is dus een absolute mijlpaal voor Westinghouse dat dit type reactor voor het eerst wordt opgestart op Amerikaanse bodem. Het is een belangrijk bewijs dat ze klaar zijn om de markt te veroveren met hun AP1000-design, en dat de constructie mogelijk is, binnen een vooropgestelde timing en budget. The proof of the pudding is in the eating.

  • Deel deze pagina

Vond je dit interessant?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse niewsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de actualiteit uit de nucleaire sector en ontvang je steeds onafhankelijke, feitelijke en geverifieerde informatie.