Mark Rutte volgt zichzelf op als premier van Nederland, ondertussen voor de vierde keer. Uit de beleidsnota van het kabinet Rutte spreekt de ambitie dat Nederland koploper wil worden bij het tegengaan van de klimaatopwarming.

35 miljard euro voor het klimaat- en transitiefonds

Om die ambitieuze doelstelling te realiseren, komt er een minister van Klimaat en Energie. Die krijgt pakket 35 miljard euro in handen, bedoeld voor onder andere de aanleg van warmte-, waterstof- en elektriciteitsnetten, voor het verduurzamen van gebouwen en de mobiliteitssector, en zo meer. Ten laatste in 2050 moet Nederland klimaatneutraal zijn, in lijn met de doelstellingen van de Europese Unie.

Minder CO2, méér kernenergie

Daarnaast kiest Nederland voluit voor kernenergie. De bestaande kerncentrale van Borssele (de enige die op Nederlands grondgebied staat) had eerder al een vergunning gekregen om 20 jaar langer open te blijven, tot 2033 (een LTO van 20 jaar, want net als in België was er initieel overeengekomen om de centrale in 2013 te sluiten, na 40 jaar operaties). Maar nu mag de kerncentrale van Borssele dus nog langer openblijven, tot na 2033.

Bovendien kiest Nederland ervoor om twee nieuwe kerncentrales te bouwen. Waar de twee nieuwe kerncentrales komen, is nog niet duidelijk. Kernenergie is voor de nieuwe regering een essentiële schakel in de energiemix. Geïnteresseerde privé-investeerders zullen door de overheid financieel gesteund worden om de bouw van de centrales mogelijk te maken. Ook voor de veilige en permanente opslag van kernafval, wordt een regeling voorzien.

Weg met gas 

Opmerkelijk is dat Nederland over aanzienlijke gasreserves beschikt, maar die wil het in de toekomst niet langer gebruiken om elektriciteit op te wekken. Om de transitie naar nul-uitstoot tegen 2050 mogelijk te maken, moet gas wijken voor alle koolstofarme oplossingen: hernieuwbare energie én kernenergie.

Kerncentrale Borssele

“Op gebied van energie kijken ze echt wel vooruit en met open blik naar de technologie van de toekomst. Ook in ons land willen we een energiestrategie voor de komende 30 à 40 jaar uitzetten. Die keuze is nog niet gemaakt.”

Alexander De Croo, premier van België

Alexander De Croo: “interessante keuzes”

Ook in België wordt de Nederlandse beslissing met argusogen gevolgd.

“Nederland neemt een aantal interessante keuzes”, aldus premier Alexander De Croo. “Op gebied van energie kijken ze echt wel vooruit en met open blik naar de technologie van de toekomst. Ook in ons land willen we een energiestrategie voor de komende 30 à 40 jaar uitzetten. We moeten daarbij onze eigen politiek voeren. Ook in België zijn er vandaag opties die geëvalueerd moeten worden, en dat zal een rationele keuze zijn. Die keuze is nog niet gemaakt.”

Meer weten

  • Deel deze pagina

Vond je dit interessant?

Schrijf je dan in op onze maandelijkse niewsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de actualiteit uit de nucleaire sector en ontvang je steeds onafhankelijke, feitelijke en geverifieerde informatie.