Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Een koolstofarme mix
Een koolstofarme mix

Een koolstofarme mix: hernieuwbare energie en kernenergie zijn complementair

Als we onze klimaatdoelen na 2025 willen halen, en tegelijk onze bevoorradingszekerheid en een betaalbare prijs voor onze elektriciteit willen behouden, zijn kernenergie en hernieuwbare energie onze beste optie. Het is geen kwestie van kiezen tussen kernenergie en hernieuwbare energie. Integendeel, het is een en-en-verhaal want beide energiebronnen zijn complementair. Het belang van deze combinatie werd al aangetoond door verschillende studies.

Hernieuwbare energie combineren met kernenergie

... de meest realistische oplossing voor een koolstofarme stroombevoorrading

In de huidige nationale en internationale elektriciteitsmix is er momenteel geen enkele energiebron die in staat is om in zijn eentje aan de vereiste CO2-reducties te voldoen en tegelijk te zorgen voor voldoende elektriciteit.

Om onze klimaatdoelen te bereiken, hebben we daarom een elektriciteitsmix nodig die koolstofarm is. Een mix die bestaat uit koolstofarme en complementaire elektriciteitsbronnen: hernieuwbare energie en kernenergie.

Hernieuwbare energie heeft de wind in de zeilen, en wordt tegen 2050 de belangrijkste elektriciteitsbron in België. Maar ook dan zal het verschil worden gemaakt door de complementaire energiebron. Hernieuwbare energie in combinatie met energie van gascentrales zorgt voor een felle stijging van de CO2-uitstoot, terwijl de mix van hernieuwbare energie en kernenergie de CO2-uitstoot verder doet dalen, wat goed is voor het klimaat.

Van waar komt deze info?

De energietransitie vormt een uitdaging voor onze samenleving, en heeft op verschillende domeinen impact, in de tijdslijn en parameters. Als we uitgaan van de meest recente en erkende studies* rijzen heel wat vragen wanneer we vooruitkijken op de toekomst, na 2025.

Op basis van deze studies heeft het Nucleair Forum de mogelijke impact van de kernuitstap geïnterpreteerd en geanalyseerd. De cijfers, analyses en teksten zijn volledig gebaseerd op recente externe erkende studies. (Zie hieronder lijst bronnen en studies, niet-exhaustief).

* De verschillende onderzoeken en analyses die we gebruikt hebben:

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer