Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Water, dé uitdaging van de 21e eeuw
Water, dé uitdaging van de 21e eeuw

Water, dé uitdaging van de 21e eeuw

1 miljard mensen op aarde hebben vandaag geen toegang tot drinkbaar water. Bovendien schatten experts dat de wereldbevolking tegen 2050 zal groeien tot 10 miljard. Door die bevolkingsexplosie zal ook het waterverbruik met 50% toenemen.

Kerntechnologie reikt oplossingen aan voor de wereldwijde waterproblematiek.

Dagelijks zetten kerncentrales over de hele wereld ongeveer 100 miljoen liter zout water om in drinkbaar water.

Oplossingen voor vandaag en morgen

Kerntechnologie heeft nu al veel toepassingen die ons helpen in ons dagelijkse leven. In de toekomst zullen die nog veel talrijker worden.

Zo is kerntechnologie de ideale oplossing om ondergrondse watervoorraden in kaart te brengen: waar bevinden die zich, over welk gebied strekken ze zich uit en om hoeveel water gaat het? Daarnaast kunnen we de vochtigheidsgraad van de bodem in een bepaalde zone meten, en kunnen we bestuderen hoe gelijkmatig en efficiënt water in grote irrigatiesystemen wordt verdeeld. Kerntechnologie kan ook vervuilende stoffen uit water verwijderen, alsook het slib uit zuiveringsstations.

Ontzilten van zeewater.

Zeewater ontzilten

Een andere oplossing om aan de huidige en toekomstige waterbehoeften tegemoet te komen, is het ontzilten van zeewater. Kerncentrales leveren de nodige energie (elektriciteit en warmte) voor het ontziltingsproces, tegen zeer competitieve prijzen. Dagelijks zorgen kerncentrales over heel de wereld voor de omzetting van ongeveer 100 miljoen liter brak of zout water in drinkbaar water. In de toekomst zullen zij wellicht een nog belangrijkere rol spelen, aangezien de behoefte aan drinkbaar water zal blijven toenemen.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer