Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Vaccins die slimmer zijn dan virussen
Vaccins die slimmer zijn dan virussen

Vaccins die slimmer zijn dan virussen

Virussen zijn minuscuul, maar ongelooflijk intelligent en resistent. Dankzij kerntechnologie kunnen talrijke parasieten worden opgespoord en herkend, zelfs als ze al zijn gemuteerd. Daardoor kunnen vaccins worden ontwikkeld om dierenziekten die de voedselveiligheid, de veestapel en soms zelfs de mens bedreigen, onder controle te houden of te voorkomen.

Nucleaire wetenschap en de ontwikkeling van vaccins

Als je een vijand wilt verslaan, moet je eerst weten wie je vijand is. In het geval van een virus, moet je de aanwezigheid van dat virus opsporen en bevestigen. Het laboratorium van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) ontvangt stalen uit alle lidstaten van de Verenigde Naties.  Zij testen die stalen en/of ontwikkelen een technologie op basis van nucleaire technieken om supersnel virussen op te sporen, waarna ze hun resultaten doorsturen naar het betreffende land.

In deze laboratoria wordt eveneens een beroep gedaan op de nucleaire wetenschap om krachtige wapens te ontwikkelen tegen het virus: vaccins.

Vaccins voor meer voedselveiligheid

Wat is een vaccin? Een vaccin is een bereiding op basis van een geïnactiveerde microbe die een immunitaire respons uitlokt zonder de ziekte te veroorzaken. Op die manier worden antilichamen aangemaakt bij de gast, die hem helpen om het virus te bestrijden. Maar virussen zijn intelligent. Ze passen zich snel aan en muteren. Doordat ze een andere vorm aannemen, herkennen de antilichamen de virussen niet meer.

Dan is het nuttig om een beroep te kunnen doen op kerntechnologie. Dankzij de bestralingstechniek kunnen vaccins worden ontwikkeld die ervoor zorgen dat het besmette organisme zelfs de gemuteerde virussen herkent. Cijfers bevestigen dat. Er ontstaat een immuunreactie en de antilichamen verhinderen dat de virussen zich vermenigvuldigen.

Wanneer virussen zich niet kunnen vermenigvuldigen, kan de ziekte niet uitbreken bij dieren en in sommige gevallen, kan die ziekte niet meer worden overgedragen op mensen. De veestapel blijft gezond en dat is van vitaal belang voor de veehouders. Op die manier draagt kerntechnologie bij tot de gezondheid en de voedselveiligheid van talrijke gemeenschappen over de hele wereld. 

Soudan wint terrein in de strijd tegen brucellose

Het IAEA helpt Soedan om een bestraald vaccin te ontwikkelen waarmee ze het vee kunnen beschermen tegen brucellose, een dierenziekte die kan worden overgedragen op mensen.

Brucellose (of Maltakoorts) vormt de grootste bedreiging voor de veestapel van Soedan: de ziekte veroorzaakt laattijdige miskramen, maakt de mannelijke dieren onvruchtbaar en vermindert de melkproductie.

De ziekte kan ook worden overgedragen op mensen via de consumptie van niet-gepasteuriseerde melk of rechtstreeks contact met de uitwerpselen van besmette dieren. De symptomen bij de mens zijn koorts, gewrichtspijn en spierpijn, al dan niet met ernstige complicaties. 

Wanneer dieren moeten worden geslacht, is dat een dure aangelegenheid. Het is veel zinvoller om hen te vaccineren om de ziekte onder controle te houden of te voorkomen.

Vaccins die bestraald zijn met gammastralen zorgen ervoor dat de bacterie zich niet meer kan vermenigvuldigen. Maar ze blijft wel de eigenschappen behouden om een doeltreffende immuunreactie in gang te zetten. 

De stromingscytometers van vandaag stellen wetenschappers in staat nog performantere vaccins te formuleren. Met zo'n toestel kunnen gezonde cellen worden geanalyseerd en kan worden nagegaan welke immunitaire reactie plaatsvindt in de gastdieren.

Mihad Fath El Rahman Mahmoud Alawad, dierenarts en microbioloog aan het Veterinaire onderzoekscentrum van Khartoem in Soedan

Lokale wetenschappers die onderlegd zijn in kerntechnologie

Het IAEA organiseert opleidingen voor wetenschappers uit landen die lid zijn van de Verenigde Naties. Zij kunnen in hun land meteen aan de slag met de opgedane kennis.

Mihad Fath El Rahman Mahmoud Alawad, dierenarts en microbioloog aan het Veterinaire onderzoekscentrum van Khartoem in Soedan, licht toe: «Ons nationale programma om brucellose onder controle te krijgen is voor 70% operationeel. Dankzij de opleiding van het IAEA ben ik de eerste die een stromingscytometer gebruikt. Met die tool zullen we spectaculaire vooruitgang kunnen boeken met ons programma.»

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer