Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernonderzoek in de strijd tegen ondervoeding in Congo.
Kernonderzoek in de strijd tegen ondervoeding in Congo.

Kernonderzoek in de strijd tegen ondervoeding in Congo

Het SCK•CEN heeft een heleboel ervaring met de kweek van spirulina in het kader van het ruimtevaartonderzoek. Met die expertise ondersteunt het Studiecentrum voor Kernenergie het onderzoek naar de kwaliteit en productiemogelijkheden in Congo. Het project "Inspiration" werd gelanceerd.

De bedoeling van « Inspiration » (INtroduction of SPIRulina in equatorial Africa To Improve lOcal Nutrition): in Congo de teelt van spirulina, een algensoort die rijk is aan essentiële vitaminen en mineralen, ontwikkelen om chronische ondervoeding bij kinderen te bestrijden.

Het ontwikkelen van de lokale spirulinateelt moedigt ondernemerschap op kleine schaal aan en zorgt op die manier voor vooruitgang van de hele gemeenschap.  Bovendien worden ook de vrouwen betrokken omdat zij sleutelfiguren zijn voor het integreren van spirulina in de dagelijkse bereiding van maaltijden.

Wat is spirulina?

Spirulina (Arthrospira sp. in het Latijn) is een fotosynthetische cyanobacterie en is een van de kleinste, oudste en meest robuuste levensvormen op aarde. Cyanobacteria produceren ongeveer 60 % van de zuurstof op aarde. Onder de microscoop ziet de bacterie eruit als een groen spiraaltje, vandaar de naam 'spirulina'.

Spirulina komt van nature voor in onder andere Oost- en West-Afrika, Mexico en Zuid-Azië en kan worden geoogst uit natuurlijke zoute meren. De meest productieve en efficiënte manier is het cultiveren en oogsten in kunstmatige vijvers. In zo’n semi-gecontroleerde omgeving kan dit met minimale energie, hogere opbrengsten en superieure kwaliteit en veiligheid. In geïndustrialiseerde landen is spirulina vooral gekend als voedingssupplement en opkrikker van het immuunsysteem.

De eiwitconcentratie van spirulina is ± 70%; de hoogste van alle voedingsmiddelen! Dit maakt spirulina ideaal bij een tekort aan proteïnen in de voeding, wat typisch is in ontwikkelingslanden. Maar nog belangrijker zijn de hoge hoeveelheden ijzer en vitamine A, de twee elementen die het meest ontbreken bij ondervoeding.

Spirulina onder de microscoop

Spirulina en ruimtevaart

Het SCK•CEN bestudeert spirulina in het kader van het ruimtevaartonderzoek. Zo'n 25 jaar geleden startte het labo Microbiologie in samenwerking met ruimtevaartorganisatie ESA het MELiSSA-project. Het doel: de ontwikkeling van biologische oplossingen om afval (afvalwater, CO2 en organisch materiaal) te recycleren tot drinkbaar water, zuurstof en voedsel. 

Uit onderzoek blijkt dat spirulina ideaal is voor het ondersteunen van leven in een gesloten omgeving zoals een ruimtevaartuig

Meer weten over het MELiSSA-project en voeding in de ruimte.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer