Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleaire technologie : betere gewassen
Nucleaire technologie : betere gewassen

Heilzame mutanten: nieuwe en resistentere plantensoorten

Biodiversiteit is essentieel voor het voortbestaan van onze planeet. De zoektocht naar nieuwe plantenvariëteiten om te telen en voor menselijke consumptie wordt eenvoudigweg 'plantenselectie' genoemd. In die context past de kerntechnologie een selectie toe via genetische mutatie (mutagenese) zodat planten gemodificeerd kunnen worden om hen beter bestand te maken tegen milieu- en klimaatomstandigheden.

Bestraling versnelt de natuurlijke mutatie

Via bestraling zorgt mutagenese voor een versnelling van het natuurlijke mutatieproces van de planten en zo ontstaan nuttige eigenschappen die niet in de natuur voorkomen of die in de loop van de evolutie verdwenen zijn. Dat leidt tot stabielere en kwaliteitsvollere variëteiten met een superieur rendement voor menselijke en dierlijke consumptie. Zulke variëteiten hebben meer kans om te overleven wanneer de bodem droog en zout is en wanneer er aanzienlijke temperatuurschommelingen zijn. Ze ondervinden ook minder last van schadelijke insecten en ziekten.

Gevaarlijk? Integendeel.

Bestraling kan angst inboezemen. Het belangrijkste om te weten is dat bestraling geen enkel spoor van radioactiviteit achterlaat in de planten. Meer nog, bestraling vernietigt bacteriën zoals E. coli en salmonella. Daarnaast zijn bestraalde variëteiten minder afhankelijk van agrochemische producten, wat belangrijk is om tot een duurzame landbouw te komen. Deze nucleaire technieken zijn onderworpen aan zeer strenge veiligheidscontroles. Ze verhogen de voedselveiligheid en beschermen het milieu.

Het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) biedt de 168 lidstaten van de Verenigde Naties technieken, opleidingen en tools aan waarmee ze verbeterde plantensoorten kunnen produceren. 

Het laboratorium van het IAEA in Seibersdorf heeft mutagenesetechnieken ontwikkeld, vooral voor rijst- en graangewassen, maar ook voor bananen en pompelmoezen. De afdeling die zich bezighoudt met plantenselectie bestraalt zelf ook plantensoorten. Tot slot worden in het laboratorium onderzoekers opgeleid die na afloop het rendement en de veiligheid van de landbouw in hun land kunnen verbeteren. Vandaag worden over de hele wereld verbeterde gewassen gebruikt.

Wat in de natuur erg lang duurt, kost in de wetenschap maar enkele minuten

DNA evolueert op natuurlijke wijze, maar er gaat veel tijd overheen. De wetenschap kan dat proces immens versnellen door planten te bestralen en zo genetische variaties te doen ontstaan, zonder dat daarbij sporen van radioactiviteit achterblijven.

Namibië: gewassen die opgewassen zijn tegen droogte

In Namibië is de landbouw nauw verbonden met de groei en de ontwikkeling van het land. Het bestaat voor een groot deel uit aride en semi-aride regio's, en is daardoor een van de droogste streken ten zuiden van de Sahara. Bijgevolg kunnen er maar weinig gewassen groeien, die bovendien voortdurend bedreigd worden.

Het laboratorium van het IAEA heeft een hulpprogramma ontwikkeld voor Namibië met als doel de gewassen resistenter te maken tegen droogte.

Concreet hebben ze het zaaigoed van lokale variëteiten met gammastralen bestraald: zwartoogbonen (bijzonder voedzame peulvruchten), sorgo (hoog graangewas) en parelgierst (laag graangewas). 

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer