Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Guatemala verklaart de oorlog aan de vliegen
Guatemala verklaart de oorlog aan de vliegen

Guatemala verklaart de oorlog aan de vliegen

Elke dag moeten er 45 miljoen steriele mannetjes verspreid worden onder de wilde vliegenpopulatie. Ontdek hoe de nucleaire technologie een alternatief biedt voor het gebruik van pesticiden om insectenplagen uit te roeien.

In El Pino (Guatemala), het grootste massakweekcentrum ter wereld, wordt de steriele-insectentechniek op grote schaal toegepast. Elke week worden er miljarden steriele fruitvliegen vrijgelaten in bufferzones, om te voorkomen dat hele regio's geteisterd worden.

Hoe worden fruitvliegen gekweekt?

Het grootste probleem is natuurlijk hun voeding. In de natuur, en daar ligt net het hele probleem, voeden de larven zich met het vruchtvlees van fruit. Ze groeien in het fruit en graven er gangen in, waardoor ook andere schadelijke organismen toegang krijgen. Aangezien de steriele vliegen in enorme hoeveelheden geproduceerd worden, spreekt het voor zich dat ze niet met fruit gevoed kunnen worden. Het was dus zaak een voedingsregime uit te werken dat reproduceerbaar én goedkoop is. 

De mannetjes en vrouwtjes worden bij elkaar gezet in kooien bekleed met vliegengaas. Na de paring leggen de vrouwtjes hun eitjes. De eitjes passen wel door de mazen van het vliegengaas, en worden opgevangen in bakken met water, waar ze dagelijks verzameld worden. Zodra de eitjes in contact komen met hun specifieke voeding, komen ze al na één dag uit. De larven die uit de eitjes komen, graven zich spontaan in de voeding in en worden in een tiental dagen volwassen.

De vliegenpoppen worden bestraald in het Gammacell-apparaat.

Bij de verspreiding van de vliegen is snelheid vitaal

De mannelijke vliegen zijn klaar om bestraald te worden.

Zodra ze bestraald zijn, telt elke minuut. Als het uitroeiingsplan wil werken, moeten de steriele mannetjes immers levensvatbaar blijven én sterk genoeg zijn om te kunnen rivaliseren met de vruchtbare wilde mannetjes. Als het proces dus niet snel genoeg vooruit gaat, kunnen er duizenden velden en boomgaarden vernietigd worden.

De gesteriliseerde vliegen worden vrijgelaten.

Laatste etappe: het vrijlaten van de gesteriliseerde vliegen

Zodra de steriele vliegen per vrachtwagen in de luchthaven aankomen, worden ze snel in het vliegtuig geladen. Er passeren dagelijks 45 miljoen vliegen door Guatemala City Airport. Een koelsysteem zorgt ervoor dat de vliegen tijdens de vlucht stil blijven zitten, zodat ze hun vleugels niet beschadigen. Op het moment van de vrijlating komen ze in contact met warme lucht en worden ze wakker. Nog voor ze op de grond terechtkomen, hebben ze hun volledige activiteitsniveau terug. De vliegen worden vrijgelaten in een vallei tussen Guatemala en Mexico.

Onderzoekers van het Internationaal Atoomenergieagentschap.

Wat de schadelijke insecten doodt, maakt de regio's sterker

De mediterrane fruitvlieg werd al uitgeroeid op 107.360 hectaren (1.073 km²) aan de zuidwestelijke grens van Mexico, dankzij het massale gebruik van steriele mannetjesvliegen van de genetische stam Vienna-7. Deze stam werd ontwikkeld door het Laboratorium voor Landbouw en Biotechnologie van de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) en het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap) en werd daarna geproduceerd door El Pino (Guatemala).

In Guatemala zijn dankzij het gebruik van de SIT-methode de inkomsten uit de teelt van tomaten, paprika's en papaja's verdubbeld, en konden als gevolg daarvan ook heel veel broodnodige banen gecreëerd worden.

Wereldwijd verbetert het gebruik van SIT de inkomsten van 18.000 producenten in de landbouwgemeenschappen van ontwikkelingslanden. Bovendien is het jaarlijkse gebruik van pesticiden dankzij de SIT met 600.000 liter gedaald.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer