Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Een krachtige techniek om schadelijke insecten te verdelgen
Een krachtige techniek om schadelijke insecten te verdelgen

Een krachtige techniek om schadelijke insecten te verdelgen

Voeding is wereldwijd een van de grote uitdagingen van vandaag en morgen. Het is dan ook essentieel de voedselteelt te beschermen tegen verwoestende insecten. De nucleaire wetenschap biedt een alternatief voor pesticiden om deze plaag te bestrijden: de steriele-insectentechniek.

Fruitvliegjes van slechts enkele millimeters groot mogen er dan onschuldig uitzien, ze verwoesten wereldwijd voor miljarden euro's aan voedsel. Een fruitvliegenplaag telt immers al snel miljarden exemplaren, die het vruchtvlees van vruchten gebruiken als voedsel en als groeiplaats. Hierdoor daalt de marktwaarde van de vruchten en het maakt ze ongeschikt voor de export, waardoor soms hele regio's in de armoede verzeild raken.

Het gebruik van pesticiden om deze schadelijke insecten te bestrijden leidt zelf ook tot problemen. Jaarlijks wordt er voor 59 miljard dollar aan pesticiden verkocht. Deze kunnen echter de kwaliteit van de voeding aantasten, en zijn ook slecht voor de volksgezondheid en het milieu.

Aan de hand van talloze onderzoeken is de nucleaire wetenschap op zoek gegaan naar een gericht biologisch bestrijdingsmiddel waarmee de fruitteelt beschermd kan worden tegen deze insecten, maar die niet schadelijk is voor het milieu. Zo ontstond de steriele-insectentechniek (SIT). Het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap) heeft het protocol opgesteld, controleert de installaties en beschikt over zijn eigen laboratoria in Seibersdorf (Wenen). 

Een teeltmoordenaar uit de weg ruimen met SIT

Waaruit bestaat de SIT-methode precies? Wel, eigenlijk gaat het om een soort van geboortecontrole voor schadelijke insecten. Om de fruitvlieg te bestrijden met SIT, worden er massaal mannelijke vliegen gekweekt. Deze mannetjes worden vervolgens gesteriliseerd met gammastralen, en dan in groten getale vrijgelaten in de natuur. De vrouwtjes die met deze steriele mannetjes paren, leggen eitjes die niet uitkomen . Door deze operatie generatie na generatie te herhalen, daalt de vliegenpopulatie en zal deze uiteindelijk uitsterven.

Guatemala verklaart de oorlog aan de vliegen

Elke dag moeten er 45 miljoen steriele mannetjes verspreid worden onder de wilde vliegenpopulatie.

In El Pino (Guatemala), het grootste massakweekcentrum ter wereld, wordt de steriele-insectentechniek op grote schaal toegepast. Elke week worden er miljarden steriele fruitvliegen vrijgelaten in bufferzones, om te voorkomen dat hele regio's geteisterd worden.

Ontdek het volledige verhaal

Eerste stap: de mannetjes scheiden van de vrouwtjes

De eerste stap in SIT bestaat erin de mannetjes te scheiden van de vrouwtjes. De poppen (vliegen in het larvestadium) worden met miljoenen tegelijk automatisch gesorteerd. Voor de genetische geslachtsbepaling gebruikt men ofwel een chromatische chemische mutatie van de poppen, ofwel verhoogt men de gevoeligheid van de vrouwelijke poppen voor warmte.

De vliegenpoppen worden behandeld met gammastralen in het Gammacell-apparaat.

Tweede stap: bestraling

De nucleaire technologie zelf komt pas in het spel nadat de mannetjes geïsoleerd zijn. ‘Nucleair’ betekent overigens absoluut niet dat de vliegen radioactief worden. Ze worden gewoonweg behandeld met gammastralen, die hun genetische materiaal transformeren en uitsluitend een invloed hebben op de voortplantingscellen.

De steriele vliegjes worden vrijgelaten.

Derde stap: vrijlating van de steriele mannetjes

De laatste stap bestaat erin miljoenen steriele mannetjes tegelijk vrij te laten, wat overigens een spectaculair zicht is. Het is immers de bedoeling dat er véél meer steriele mannetjes dan vruchtbare wilde mannetjes zijn, om de vliegenpopulatie zo efficiënt mogelijk uit te roeien.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer