Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wat u moet weten over jodiumtabletten
Wat u moet weten over jodiumtabletten

Wat u moet weten over jodiumtabletten

Het risico op een ernstig ongeval in een nucleaire installatie in Belgie is zeer klein. Waarom moet iemand in het geval van een kernramp jodiumtabletten innemen? En voor wie is dit noodzakelijk? We zetten het op een rijtje.

Jodium, wat is dat?

Jodium is een natuurlijk oligo-element dat ons lichaam nodig heeft voor de werking van de schildklier. Jodiumtabletten hebben dezelfde effecten als het jodium dat voorkomt in het water en in de voeding die we consumeren. We spreken hier van stabiel jodium.

Wat is de werking van jodiumtabletten?

Bij een nucleair ongeval kan radioactief jodium vrijkomen. De schildklier - een zeer belangrijk orgaan in ons organisme met een regulerende werking - slaat het radioactief jodium op.

De schildklier maakt echter geen onderscheid tussen radioactief jodium en gewoon jodium. Door de schildklier tijdig met gewoon jodium te verzadigen met het innemen van de tabletten, zorgt u ervoor dat er geen radioactief jodium in uw lichaam wordt opgeslagen. Net zoals een spons vol zuiver water geen bezoedeld water meer kan opnemen slaat in een schildklier vol met gewoon jodium geen radioactief jodium meer op. De radioactieve jodiumdeeltjes worden dan gewoon via de urine en de stoelgang uit het lichaam verwijderd.

Wanneer moet ik jodiumtabletten nemen?

Niet bij elk ongevalsscenario is er een lozing (met radioactief jodium). Vaak gaat een ongeval ook gepaard met een fase waarbij er nog geen lozing heeft plaatsgevonden (dreigingsfase). In die tijdspanne tracht de uitbater van de nucleaire installatie de situatie technisch onder controle te krijgen om de impact buiten de site te vermijden of te beperken. De jodiumtabletten zijn het meest doeltreffend als ze worden ingenomen juist voor of zo gauw als mogelijk na een lozing met radioactief jodium.

Het innemen van jodiumtabletten is een voorzorgsmaatregel die zelfs na het optreden van een nucleair ongeval niet altijd moet worden toegepast. Neem de tabletten dus alleen bij een nucleair ongeval waarbij radioactief jodium vrijkomt en ná aanbeveling door de overheid.

Op de website van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken vindt u alle nuttige informatie.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer