Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Diversiteit en kwaliteit van nucleair onderzoek in België
Diversiteit en kwaliteit van nucleair onderzoek in België

Diversiteit en kwaliteit van nucleair onderzoek in België

Al sinds de jaren 1950 geniet ons land een wereldwijde reputatie als pionier in nucleair onderzoek. Onnoemelijk veel deskundigen voerden al ontelbaar veel onderzoeken uit in diverse toepassingsgebieden. Vandaag meer dan ooit staan we aan de top en kijken we de toekomst vastberaden tegemoet.

België is wereldwijd gekend voor zijn kernonderzoek. In 2013 ontving de Belgische professor François Englert de Nobelprijs Fysica voor zijn onderzoek naar het Brout-Englert-Higgs-deeltje. En dat is maar één recent voorbeeld van de wereldwijde erkenning die het Belgische kernonderzoek geniet.

België is pionier in dit domein en heeft sinds de jaren 1950 een expertise opgebouwd die tot ver buiten onze landsgrenzen hoog aangeschreven staat. Vandaar dat landen die fors investeren in kerntechnologie erg vaak een beroep doen op de Belgische expertise.

Een grote talentenpool en veel onderzoek

In België bestuderen talrijke onderzoekers de toekomstige toepassingen van de nucleaire technologie. Het SCK•CEN is met meer dan 700 onderzoekers het belangrijkste nucleaire onderzoekscentrum van het land. En het is zeker ook het meest polyvalente. Maar tientallen andere Belgische instellingen of bedrijven doen eveneens onderzoek naar verschillende toepassingen van de nucleaire technologie: universiteiten en hogescholen, onderzoekscentra, ziekenhuizen, ondernemingen, studiebureaus enz. Kernonderzoek en nucleaire ontwikkeling dienen de meest uiteenlopende sectoren: gaande van de medische sector over mobiliteit en hernieuwbare energie tot elektronica. Jaarlijks publiceren Belgische onderzoekers ongeveer 700 publicaties, wetenschappelijke artikels en officiële presentaties over kerntechnologie. 

Met meer dan 700 onderzoekers is het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) een onmisbare schakel in dit onderzoek.

Onvermoede diversiteit

Kernonderzoek dient verschillende toepassingsgebieden. Er wordt voortdurend vooruitgang geboekt en de groeiperspectieven zijn enorm.

België bekleedt een leidinggevende positie in diverse toepassingen. Door de jaren heen zijn tal van Belgische actoren met hun wetenschappelijke knowhow uitgegroeid tot wereldleiders in hun domein. In ons land spitst het onderzoek zich voornamelijk toe op:

  • De nucleaire geneeskunde: diagnose en behandeling.
  • Het milieu: bescherming van mens en milieu.
  • De productie van elektriciteit: installaties controleren, materialen testen, radioactief afval beheren enz.
  • De diverse industriële toepassingen: bijvoorbeeld gedopeerd silicium.

MYRRHA: een wereldprimeur

De lancering van het MYRRHA-project, een nieuwe onderzoeksreactor die uniek is in de wereld, zal het onder andere mogelijk maken om onderzoek te verrichten naar nieuwe radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde, om nieuwe materialen voor de industrie te ontwikkelen, om nieuwe brandstoffen te verfijnen voor toekomstige reactoren en om het kernafval verder te verminderen. De Europese Commissie heeft MYRRHA gerangschikt bij de 50 projecten die in de komende 20 jaar zullen bijdragen aan de voortrekkersrol van Europa op het vlak van baanbrekend wetenschappelijk onderzoek.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer