Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Gaan kernenergie en hernieuwbare energie op lange termijn samen?

Kernenergie en hernieuwbare energie vullen elkaar nu al aan en leveren koolstofarme energie die betaalbaar en op elk moment beschikbaar is.

Het Federaal Planbureau maakte een berekening van het aandeel van hernieuwbare energie in de Belgische energiemix tegen 2030 en 2050.

Een onafhankelijke studie van PwC Enterprise Advisory naar het Belgische energielandschap tussen nu en 2050 toonde aan dat hernieuwbare en nucleaire energie perfect samengaan. Net als wind- en zonne-energie stoten kerncentrales weinig CO2 uit. In tegenstelling tot hernieuwbare energie produceren ze wel de klok rond elektriciteit en zijn ze niet afhankelijk van het weer.

Kernenergie staat niet haaks op de ontwikkeling van hernieuwbare energie. De twee samen vullen elkaar aan.

Het Federaal Planbureau schat dat 67% van de elektriciteit in België tegen 2050 geproduceerd zal worden door hernieuwbare energie. Maar zelfs met deze capaciteit, blijven zon en wind fluctuerende energiebronnen. Vandaar de noodzaak om ze te combineren met kernenergie: eveneens een koolstofarme energiebron, die ons een bevoorradingszekerheid garandeert. Dankzij deze complementariteit van kernenergie en hernieuwbare energie, kan ons land de Europese klimaatdoelstellingen halen.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer