Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie wereldwijd - Verenigde Arabische Emiraten
Kernenergie wereldwijd - Verenigde Arabische Emiraten

Kernenergie in de Verenigde Arabische Emiraten

In de Emiraten groeit de energiebehoefte elk jaar met 9%. In deze context zijn de Verenigde Arabische Emiraten een echte energietransitie gestart, waarvan de ontwikkeling van kernenergie deel uitmaakt. Ontdek het energiebeleid van de Verenigde Arabische Emiraten en het belang van kernenergie.

De elektriciteitsmix van de Verenigde Arabische Emiraten

Het energiebeleid van de Emiraten is gebaseerd op drie doelstellingen: hun globaal leadership op vlak van energie doen groeien, zich engageren voor een duurzame en milieuvriendelijke groei, de continuïteit van de energievoorziening van de Emiraten verzekeren, gelet op het feit dat aardgas niet “eeuwig” goedkoop zal zijn.

De huidige elektriciteitsmix is voor 99% gebaseerd op aardgas en voor 1% op olie. De elektriciteitsbehoefte stijgt sterk door de demografische en economische groei. Een groei die gepaard gaat met een stijgende behoefte aan water. En het zijn de elektriciteitscentrales die ook de productie van al het drinkbaar water in de Emiraten verzekeren door ontzilting.

Barakah, de locatie van de nieuwe kerncentrale.

Kernenergie in de Verenigde Arabische Emiraten voor een koolstofarme elektriciteitsmix

Sinds 2008 hebben de Verenigde Arabische Emiraten een ontwikkelingsplan goedgekeurd met een ambitieus nucleair programma. Dit plan moet ervoor zorgen dat er grote hoeveelheden veilige en propere elektriciteit kunnen worden geproduceerd en zal de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Het plan zal ook de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening op lange termijn verzekeren voor een sterk groeiende bevolking.

Eind 2009 hebben de Emiraten een contract getekend met het Zuid-Koreaanse bedrijf KEPCO (Korean Electric Power Corporation) voor de bouw van 4 APR-reactoren van 1400 MW elk. De bouw is gestart in 2012 op de site van Barakah. De commerciële ingebruikname van de eerste reactor wordt verwacht tegen einde 2019 en begin 2020. De drie andere zouden operationeel moeten zijn tegen 2021.

Wanneer de 4 reactoren zullen werken, zal kernenergie goed zijn voor 25% van de elektriciteitsmix. Tegen 2040 moet de combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie 50% van de elektriciteitsmix vertegenwoordigen. Abu Dhabi zal ook zijn kerncentrales (in de plaats van de gascentrales) gebruiken voor de ontziliting van zeewater en zal zo de vervuilende uitstoot in de atmosfeer verminderen.

Een publieke opinie die grotendeels gunstig is voor kernenergie

Een opniepeiling die georganiseerd werd begin 2017 door het bedrijf TNS toont aan dat 83% van de inwoners van de Emiraten sterke voorstander is van het gebruik van kernenergie in de elektriciteitsmix van het land. 87% van de inwoners is fervente voorstander van een overstap naar een koolstofarme energiebron.


Bronnen: Emirates Nuclear Energy Corporation, World Nuclear Association, Official Portal of the UAE Government.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer