Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie wereldwijd - Turkije
Kernenergie wereldwijd - Turkije

Kernenergie in Turkije

Turkije kent de hoogste groei van de vraag naar energie van alle OESO-landen in de laatste 15 jaar. Het land dekt 26% van de binnenlandse energiebehoefte en de resterende 74% (olie en gas) moet ingevoerd worden. Kernenergie maakt deel uit van de energiestrategie van Turkije, met de bouw van een kerncentrale. Ontdek meer.

Huidige elektriciteitsmix: 2/3 gas en steenkool en 1/3 hernieuwbare energie

Turkije heeft een enorme elektriciteitsbehoefte. Het land staat op de tweede plaats, na China, van de landen waar de vraag naar stroom het hoogst is. In juli 2017 bestond de elektriciteitsmix voor 34% uit gas, voor 31% uit steenkool, voor 24% uit hydro-elektriciteit, voor 6% uit windenergie, voor 2% uit geothermische energie en 3% andere.

De locatie van de nucleaire sites in Turkije (bron: World Nuclear Association)

De ontwikkeling van kernenergie in Turkije

Om de onafhankelijkheid van energie te vergroten, de milieuvoetafdruk van de huidige elektriciteitsproductie te verkleinen en de stijgende vraag naar stroom te kunnen dekken, is Turkije bezig met de uitbouw van een groot nucleair park voor de productie van elektriciteit. Het park zou binnen 10 tot 15 jaar tot 10 000 MW moeten kunnen opwekken.

Turkije heeft een akkoord gesloten met Rusland voor de bouw van 4 reactoren van het type VVER van 1200 MW elk, met een voorziene uitbatingsduur van 60 jaar. De bouwwerken op de site van Akkuyu werden officieel gestart eind 2017. De bedoeling is om de eerste reactor in gebruik te nemen in 2023.

Er werd ook een overeenkomst gesloten met Japan voor de bouw van 4 reactoren van het type ATMEA op de site van Sinop. Deze 4 reactoren hebben een kracht van 1120 MW elk en zullen een uitbatingsduur van 60 jaar hebben. De bouwwerken zouden moeten starten in 2018.

Een derde project voor een centrale wordt nog bestudeerd voor een ingebruikname in 2030.

Bronnen: World Nuclear Association, Republic of Turkey Ministry of Energy and Natural Resources, Republic of Turkey Ministry of Foreign Affairs.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer