Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie wereldwijd - Europa
Kernenergie wereldwijd - Europa

Kernenergie, goed voor de helft van alle koolstofarme elektriciteit in Europa

Kernenergie is een koolstofarme energiebron die wereldwijde een belangrijke groei kent. Kernenergie vertegenwoordigt meer dan een kwart van de totale elektriciteitsproductie van de Europese Unie. In de EU zijn er 126 kernreactoren operationeel in 14 landen, waaronder België.

Kernenergie in de Europese Unie: enkele cijfers op een rijtje

  • Kernenergie vertegenwoordigt 26% van de totale elektriciteitsproductie van de Europese Unie;
  • 126 kernreactoren zijn operationeel in 14 Europese landen, 4 zijn in aanbouw en er zijn er 24 gepland;
  • In de EU zijn 129 kernreactoren operationeel in 14 landen, waaronder in België 7 reactoren in Doel en Tihange;
  • In 8 landen vertegenwoordigt kernenergie tussen de 34 en 72% van de elektriciteitsmix van het land.
De elektriciteitsmix in de Europese Unie (bronnen: Eurostat, FORATOM)

Zeer verschillende elektriciteitsmixen binnen Europa

In landen zoals Zweden, Frankrijk, Slowakije en België bestaat de elektriciteitsmix voor meer dan 50% uit kernenergie. Landen zoals Duitsland, Denemarken en Polen produceren het grootste deel van hun stroom door middel van fossiele bronnen.

Het aandeel van kernenergie in de elektriciteitsmix van verschillende landen (bron: FORATOM)

Werkgelegenheid in de nucleaire sector in Europa: 780.000 jobs

De directe jobs (240.000) zijn jobs bij bedrijven en organisaties die één of andere toepassing van de nucleaire technologie gebruiken in hun kerntaken. Dit omvat de jobs in de sector van de kernenergie (elektriciteitsproductie), de nucleaire geneeskunde, nucleair onderzoek, industriële toepassingen, enz. De indirecte jobs zijn alle bedrijven en onderaannemers die werkzaam zijn voor de bedrijven en organisaties uit de nucleaire sector. De afgeleide jobs worden berekend op basis van de uitgaven van de gezinnen die hun inkomsten halen uit de nucleaire sector. Van de 780.000 jobs, zijn er 540.000 indirecte en afgeleide jobs. De berekeningen zijn gebaseerd op de relatieve vermenigvuldigingsfactoren voor de job die overeenkomt met de NACE-code en op basis van de repercussies door de uitgaven van de gezinnen in de economie, ten gevolge van de directe en indirecte effecten van de economische activiteit.

De directe, indirecte en afgeleide jobs in de Europese nucleaire industrie (bron: FORATOM)

Wat is de situatie in andere Europese landen die net als wij gebruikmaken van kernenergie?

De grafiek hieronder toont de CO2-uitstoot van verschillende landen. De landen die kernenergie gebruiken, zijn ook die landen die het minst CO2 uitstoten. Zweden, België, Finland en Frankrijk zijn goede voorbeelden. Momenteel telt de Europese Unie 130 actieve kernreactoren in 15 lidstaten.

De CO₂-uitstoot van verschillende landen.

In Duitsland heeft de regering in 2011 beslist om alle kerncentrales te sluiten tegen 2022. Die keuze kadert in het energiebeleid dat de ‘Energiewende’ wordt genoemd. De kerncentrales moeten tegen dan allemaal vervangen zijn door steenkoolcentrales en hernieuwbare energie (zon en wind). Op dit moment vertegenwoordigt kernenergie 13% van de energiemix. In 2016 was meer dan 40% van de elektriciteit afkomstig van fossiele brandstoffen. Doordat Duitsland gebruikmaakt van steenkool (17,2%), bruinkool (23,1%) en aardgas (12,4%) stoot het meer CO2 uit dan eender welk ander land in de Europese Unie.

Zweden is een van de weinige landen die weinig of geen CO2 uitstoot voor zijn elektriciteitsproductie. Daar is een logische verklaring voor. De Zweedse energiemix bestaat voor een groot deel uit waterkracht. Ongeveer 40% van de elektriciteit wordt er opgewekt in waterkrachtcentrales en nog eens 40% in kerncentrales. De resterende 20% is afkomstig van zon, wind en biobrandstof.

In Finland is de situatie nog helemaal anders. Dit land is voor 22% van zijn energieverbruik afhankelijk van de invoer uit andere landen. Kernenergie vertegenwoordigt er 22% van de energiemix, waterkrachtcentrales 18% en biomassa 12%. De rest is hoofdzakelijk afkomstig van wind, gas en steenkool. De CO2-uitstoot is in 2016 met 6% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor en die stijging is hoofdzakelijk te wijten aan het verbruik van steenkool.

Frankrijk is aan het evolueren naar een economie zonder fossiele brandstoffen. Meer dan 70% van de energie wordt er geproduceerd in kerncentrales. Met 58 reactoren verspreid over 19 verschillende sites beschikt Frankrijk over het grootste kerncentralepark van Europa en het op één na grootste ter wereld na de Verenigde Staten. Onze zuiderburen zijn eveneens de grootste uitvoerders van elektriciteit wereldwijd. In 2016 exporteerden ze 39 TWh elektriciteit, wat overeenkomt met pakweg de helft van de totale productie van België.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer