Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie wereldwijd - Egypte
Kernenergie wereldwijd - Egypte

Kernenergie in Egypte

Egypte heeft ruime bouwplannen voor de aanbouw van bijkomende productiecapaciteit voor elektriciteit om het hoofd te kunnen bieden aan een constant stijgende vraag. Lees in dit artikel hoe Egypte kernenergie en hernieuwbare energie de komende jaren zal uitbouwen.

Een zeer koolstofhoudende elektriciteitsmix

De Egyptische elektriciteitsmix is voornamelijk gebaseerd op fossiele brandstoffen, namelijk voor 91,4% (75% aardgas en meer dan 16% olie), en het overschot op hernieuwbare energiebronnen (8,6%). Egypte voert ook elektriciteit uit, met name dankzij aansluitingen op het net van Saudi-Arabië en Jordanië.
Egypte heeft ruime bouwplannen voor de aanbouw van bijkomende productiecapaciteit voor elektriciteit om het hoofd te kunnen bieden aan een constant stijgende vraag.

De ontwikkeling van kernenergie: de voorziening van koolstofarme elektriciteit verzekeren

In zijn “Sustainable Development Strategy Egypt’s vision 2030”, wil Egypte de elektriciteitsvoorziening verzekeren die voldoet aan de sterke socio-economische groei. Het land wil tegelijkertijd ook minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen en de CO2-uitstoot verminderen. Daarom wil Egypte de capaciteit voor elektriciteitsproductie opdrijven door de bouw van windmolen- en zonneparken en door beroep te doen op kernenergie.

El Dabaa, de locatie van de nieuwe kerncentrale.

Egypte bouwt 4 kernreactoren

Eind 2017 heeft Egypte contracten ondertekend met het Russische staatsbedrijf Rosatom om de bouw aan te vatten van 4 reactoren van 1190 MW in El Dabaa. Deze contracten gaan ook over de aanvoer van splijtstof, onderhoud, het beheer van de gebruikte splijtstof en de opleiding van het personeel.

De ingebruikname van de eerste reactor is voorzien voor 2026. Een deel van de geproduceerde elektriciteit zal dienen voor de ontzilting van zeewater. Deze nieuwe ontworpen reactoren (VVER-1200) voldoen integraal aan de vereisten opgesteld na Fukushima van het Internationaal Atoomagentschap.

Lees meerBronnen: Ministry of Electricity and Energy, Egyptian Atomic Energy Authority, World Nuclear Association, IAEA.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer