Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie wereldwijd - Bangladesh
Kernenergie wereldwijd - Bangladesh

Kernenergie in Bangladesh

Bangladesh is één van de kwetsbaarste landen voor de klimaatverandering. Het land ontwikkelt momenteel een kernprogramma om te kunnen voldoen aan de sterk stijgende vraag naar elektriciteit en om de afhankelijkheid van aardgas te verminderen.

Een elektriciteitsmix van aardgas en olie

Voor de elektriciteitsvoorziening rekent Bangladesh op centrales aangedreven door aardgas (+ dan 80%) en door olie (15%). De rest wordt gedekt door invoer vanuit India. De gemiddelde consumptie per inwoner ligt extreem laag met meer dan 20% van de bevolking die zonder stroom leeft.

De doelstelling van de regering: 20% koolstofarme energie (waaronder kernenergie) tegen 2030

Het "Power System Master Plan" voorziet een productiecapaciteit van 39 000 MW voor 2030. Dit plan baseert zich op steenkool voor de helft van het park, op aardgas (25%), op olie (5%) en voor 20% op kernenergie en hernieuwbare energie. De bedoeling is om meer mensen toegang te geven tot elektriciteit en te voldoen aan de behoeften van de economische groei, die rond de 7% per jaar schommelt.

Kernenergie in Bangladesh: de bouw van een eerste kerncentrale

Eind 2017 is de bouw van de centrale van Rooppur officieel opgestart. De kerncentrale van Rooppur zal 2 reactoren tellen van het type VVER, goed voor elk 1200 MW. De ingebruikname van de eerste reactor is voorzien in 2023 – 2024. De tweede reactor, waarvan de bouw start in 2018, zal operationeel zijn in 2024 -2025. Na de Verenigde Arabische Emiraten in 2012 en Wit-Rusland in 2013, is Bangladesh de 3e nieuwkomer op de lijst van 30 landen die al kerncentrales uitbaten in de wereld. Het ‘Power System Master Plan 2016’ voorziet nog een derde centrale met twee reactoren.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer