Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nuttige toepassingen die ons leven makkelijker maken
Nuttige toepassingen die ons leven makkelijker maken

De vele onmisbare toepassingen van kerntechnologie

Elke dag komen we in aanraking met kerntechnologie: in de geneeskunde, de voedingssector, de elektronica, de lucht- en ruimtevaart, de elektriciteitsproductie ... We zetten ze hier op een rijtje.

Kerntechnologie speelt een veel grotere rol in ons leven dat we doorgaans denken. Er zijn tal van sectoren die er gebruik van maken en het is ook een technologie die ons kan helpen een antwoord te bieden op de belangrijkste uitdagingen waarmee onze samenleving wordt geconfronteerd.

Kernenergie kan tot 50% van de elektriciteit in België produceren.

Elektriciteitsproductie is de toepassing die meestal als eerste in ons opkomt. Kernenergie kan namelijk tot 50% van de elektriciteit in België produceren.

Nucleaire geneeskunde

Er zijn heel wat nuttige toepassingen van kerntechnologie waarvan we vaak niet weten dat er kerntechnologie aan te pas komt. Denken we maar aan de geneeskunde. Daar wordt kerntechnologie onder meer gebruikt om patiënten te genezen, zowel voor het stellen van diagnoses als voor de behandeling van ziektes. De bekendste voorbeelden zijn uiteraard kankers en hart- en vaataandoeningen, maar dankzij kerntechnologie zijn ook een zestigtal andere ziektes te behandelen. Jaarlijks krijgen wereldwijd 30 miljoen patiënten met behulp van nucleaire geneeskunde een diagnose of behandeling van hun ziekte. In de westerse landen zal ongeveer de helft van de inwoners in de loop van zijn leven een beroep doen op nucleaire geneeskunde.

Voeding

Ook in de voedingssector bewijst kerntechnologie zijn nut. Wist je dat je met kernenergie van zout water drinkbaar water kan maken? Zo wordt dagelijks ongeveer 100 miljoen liter water drinkbaar gemaakt. Kerntechnologie wordt ook gebruikt om schadelijke insectensoorten in de landbouw uit te roeien, of ook nog om de houdbaarheid van 10.000 ton voedingsmiddelen per jaar in België te verlengen.

Nucleaire technologie wordt ook gebruikt voor hernieuwbare energie in brede zin.

Elektronica

De toepassingen van kerntechnologie reiken nog veel verder dan de sectoren die we hierboven hebben besproken. Deze technologie wordt ook gebruikt voor hernieuwbare energie in brede zin: silicium dat in een onderzoeksreactor is gedopeerd, vormt in de elektronica een ideale halfgeleider. We vinden silicium in die vorm terug in windmolens, installaties op zonne-energie, hybride wagens of hogesnelheidstreinen. Zelfs ruimtevaartuigen maken gebruik van kernenergie!

En uiteraard ... de ruimtevaart

Zonder kerntechnologie zouden verre ruimtereizen (bijvoorbeeld naar Mars) niet mogelijk zijn. Kerntechnologie drijft de ruimtesondes aan en levert de energie tijdens de missie. Tijdens lange reizen wordt kerntechnologie zelfs gebruikt om de astronauten van voedsel te voorzien.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer