Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De 2 Belgische kerncentrales en hun 7 reactoren

Wat u moet weten over de kerncentrales in België

Over de Belgische kerncentrales is al heel wat gezegd en geschreven. Maar wat zijn de feiten en cijfers? Hoeveel stroom produceren Doel en Tihange? Hoe lang kunnen ze nog mee? Wat is hun effect op het klimaat? En wat met die ‘scheurtjes’ die helemaal geen scheurtjes blijken te zijn? Dit artikel maakt je wegwijs.

2 centrales, 7 reactoren ... samen 5.943 megawatt elektriciteit

België telt twee kerncentrales: Doel en Tihange. Zij worden uitgebaat door ENGIE Electrabel. In Doel produceren vier kernreactoren de hele dag door zo’n 20 tot 30% van onze dagelijkse stroombehoefte. Tihange telt drie reactoren, die ook goed zijn voor zo’n 20 à 30% van onze elektriciteitsproductie. Hoewel zij dus voorzien in het grootste deel van onze elektriciteitsproductie, stoten zij nauwelijks CO2 uit. Wat er uit de koeltoren komt, is geen rook maar waterdamp (stoom dus).

De kerncentrale van Doel

Ten noorden van Antwerpen, op de linkeroever van de Schelde ligt de kerncentrale van Doel. Ze bestaat uit 4 kernreactoren van het type PWR (Pressurized water reactors) met een totaal vermogen van 2.935 megawatt. ENGIE Electrabel stelt er een kleine 1000 mensen tewerk.

De regering Michel 1 besliste om Doel 1 en Doel 2 zeker tot 2025 open te houden. De uitbater deed dan ook de noodzakelijke investeringen om deze 2 reactoren langer te kunnen inzetten. Indien de regering dat wenst, ook ná 2025. Want de kernuitstap is in de eerste plaats een politieke keuze, geen technische

Meer over de kerncentrale van Doel.

De kerncentrale van Tihange

Niet ver van de stad Huy, op de rechteroever van de Maas vinden we de kerncentrale van Tihange. Drie drukwaterreactoren hebben samen een vermogen van 3.008 megawatt en produceren jaarlijks zo'n 20 miljard kWh elektriciteit. Op de site van Tihange werken gemiddeld 1000 werknemers.

Net als bij Doel 1 en Doel 2 deed uitbater ENGIE Electrabel alle investeringen die nodig zijn om ook na 2015 te kunnen blijven rekenen op de elektriciteit van Tihange 1. Ook voor Tihange geldt dat de centrales technisch gezien langer open kunnen blijven dan momenteel gepland.

Meer over de kerncentrale van Tihange.

Doel en Tihange: deel van de klimaatoplossing

Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het belangrijk om minder CO2 uit te stoten. Daarin speelt kernenergie een hele belangrijke rol. Deze krachtbron levert ongeveer de helft van alle elektriciteit in België én produceert daarbij amper CO2.

Alleen hernieuwbare energie (wind, zon, waterkracht, ....) is even koolstofarm als kernenergie. Maar enkel met hernieuwbare energie redden we het op dit moment (nog) niet. Zeker niet, omdat onze energiebevoorrading op elk moment gegarandeerd moet zijn. Hoe met windmolens of zonnepanelen energie opwekken als het windstil is, of als de zon niet schijnt?

Alles over een koolstofarme energiemix.

De waarheid achter de 'scheurtjes'?

Misschien hoorde u in het nieuws over ‘scheurtjes’ in de reactoren van Doel 3 en Tihange 2. Eigenlijk zijn dat geen scheurtjes maar waterstofblaasjes. Ze zijn microscopisch plat en zitten in het staal van de reactorkuipen. Ze zijn wellicht al van in het begin in de kuipwanden aanwezig. Ze kwamen alleen aan het licht omdat nieuwe, ultrasone meettechnieken gebruikt werden.

De blaasjes beïnvloeden op geen enkele manier de stevigheid van de kuip en vormen geen bedreiging voor de veiligheid. Dat blijkt uit de studies van binnen- en buitenlandse experts. De reactoren konden dan ook opnieuw in alle veiligheid opgestart worden.

‘Scheurtjes’ in de reactoren: ontdek er het fijne van.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer