Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Water, één van de grootste uitdagingen van de 21ste eeuw

Vandaag de dag hebben meer dan 1 miljard mensen op aarde geen toegang tot drinkwater. Experts zijn het er ook over eens dat de wereldbevolking tegen 2050 9 miljard mensen zal bedragen. Deze bevolkingsgroei zal de vraag naar drinkbaar water met 50% doen toenemen.

Landbouw gebruikt ongeveer 70% van het wereldwijde waterverbruik. Klimaatverandering kan leiden tot perioden van droogte of veranderingen in de waterkwaliteit na extreme weersomstandigheden zoals overstromingen of stormen. Daarom is een rationeel gebruik van water essentieel.

Om de watervoorraden te beschermen en te verbeteren, helpen het IAEA en zijn laboratoria in Seibersdorf bij projecten van de Verenigde Naties. In deze context worden stabiele en radioactieve isotopen gebruikt, evenals zeer gevoelige nucleaire analytische methoden. Isotopentechnieken helpen om de oorsprong, het volume en het gedrag van waterbronnen te ontwikkelen en vervolgens duurzame managementstrategieën toe te passen. Het resultaat is een efficiënter gebruik van water op boerderijen, betere irrigatietechnieken en verhoogde productie.

Zeewater ontzouten?

Een andere oplossing om aan de huidige en toekomstige waterbehoeften te voldoen, is zeewater te ontzouten. Kerncentrales kunnen de noodzakelijke energie (elektriciteit en warmte) leveren aan het ontziltingsproces tegen zeer concurrerende kosten. Elke dag zijn kerncentrales over de hele wereld betrokken bij de productie van bijna 100 miljoen liter zoet water, ontgonnen uit zout water. In de toekomst kan hun rol toenemen, aangezien de behoefte naar drinkwater zal blijven groeien.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer