Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kernenergie: een koolstofarme energiebron

Hoe komt het dat kernenergie een koolstofarme energiebron is?

CO2-uitstoot per energiebron, over de volledige levenscyclus

Een kerncentrale is als een grote waterkoker. De energie die wordt opgewekt door de splijting van zware atomen wordt gebruikt om water te verhitten dat, wanneer het eenmaal stoom is geworden, turbines aandrijft die elektriciteit produceren. In tegenstelling tot een gas-, steenkool- of bruinkoolcentrale vindt er geen verbranding plaats. De energie wordt verkregen door de splitsing van atomen, niet door de verbranding van fossiele materialen. Er is dus geen CO2-productie tijdens het opwekken van de energie.

Wanneer we rekening houden met de volledige productiecyclus van kernenergie, met inbegrip van mijnbouw, vervoer van splijtstof, bouw en ontmanteling van centrales, komen we uit op een uitstoot van CO2 per kWh die vergelijkbaar is met die van windturbines, vier keer lager dan die van zonnepanelen en veertig keer lager dan die van gascentrales.

Daarom zijn we ervan overtuigd dat een combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie de ideale elektriciteitsmix is, omdat die koolstofarm is en zo weinig mogelijk bijdraagt aan de klimaatverandering.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer