Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Documentaire National Geographic: kernenergie en klimaatverandering

Overstromingen worden talrijker. Steeds meer regio's worden getroffen door stormweer. De temperatuur op aarde stijgt... De gevolgen van de klimaatverandering zijn al langer niet meer op de vingers van één hand te tellen. National Geographic maakte een documentaire over de oplossingen die kerntechnologie biedt in de strijd tegen de klimaatverandering.

Nucleaire technologie in de kijker op National Geographic

De documentaire « Nuclear Lifeline » op National Geographic laat u de cruciale rol ontdekken die nucleaire technologie speelt in ons dagelijks leven vandaag en morgen.... en de essentiële rol die België speelt op vlak van nucleaire technologie. Denk daarbij aan de toepassingen in geneeskunde of gezondheid. Of ook in voeding, landbouw en watervoorziening; deze zijn essentieel geworden door de grotere impact van klimaatverandering. Het Nucleair Forum heeft samengewerkt aan de ontwikkeling van deze twee reportages.

In deze aflevering van de serie « Nuclear Lifeline », ontdekt u de toepassingen van kerntechnologie in de strijd tegen de klimaatverandering. De uitzending focust zich op drie domeinen waarin nucleaire technologie een rol speelt: de bestraling van fruitvliegjes in Guatemala om de landbouw te helpen, de ontwikkeling van vaccins en ook de bestraling van planten om ze beter bestand te maken tegen klimaatverandering. De makers volgen Belgische onderzoekers in de laboratoria van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Seibersdorf, bij Wenen.

De eerste aflevering van de serie « Nuclear Lifeline » gaat over nucleaire geneeskunde. Hierin volgt National Geographic de race tegen de klok van medische radio-isotopen, kleine deeltjes die essentieel zijn in de diagnose en behandeling van ziekten. Deze aflevering kan u hier bekijken.

Nuclear Lifeline: Nucleaire technologie in de strijd tegen klimaatverandering

Kernenergie: essentieel in de strijd tegen het klimaatprobleem

Er zijn belangrijke inspanningen nodig om veel minder CO2 uit te stoten en zo de klimaatsverandering tegen te gaan. Fossiele brandstoffen zoals steenkool, gas en petroleum zijn samen verantwoordelijk voor 70% van de CO2-uitstoot in de wereld. De CO2-uitstoot van aardgas- en steenkoolcentrales bedraagt echter respectievelijk dertig en vijftig keer meer dan die van kernenergie of hernieuwbare energiebronnen. Daarom hangt de strijd tegen klimaatverandering nauw samen met het energievraagstuk: waar halen we morgen onze energie vandaan?

Hernieuwbare energie alleen volstaat niet om aan onze energievraag te voldoen. Heel wat experten (Internationaal Energie Agentschap, International Panel on Climate Change (VN)) pleiten bijgevolg voor een koolstofarme energiemix. Kernenergie is een energiebron met een zeer geringe CO2-uitstoot, die bovendien uitermate geschikt is om elektriciteit op te wekken. Slechts een kleine hoeveelheid uranium volstaat om grote hoeveelheden energie te produceren. Als we kernenergie gebruiken, raken de aardolie-, aardgas- en steenkoolreserves minder snel uitgeput en hoeven er beduidend minder grondstoffen vervoerd te worden.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer