De verschillende toepassingen van kerntechnologie in de strijd tegen klimaatverandering
Overstromingen worden talrijker. Steeds meer regio's worden getroffen door stormweer. Periodes van droogte houden langer aan. Regenseizoenen en temperaturen worden onvoorspelbaarder. Het aantal veeziekten neemt toe... De gevolgen van de klimaatverandering zijn al langer niet meer op de vingers van één hand te tellen en ze vormen een bedreiging voor de wereldwijde voedselveiligheid. Kerntechnologie biedt oplossingen om ons daartegen te wapenen.
Nucleaire technologie: verrassende oplossingen
60% van het aardoppervlak bestaat uit ontgonnen grond, weilanden en wouden. Die worden progressief en drastisch blootgesteld aan de gevolgen van de opwarming van de aarde. In die mate dat vandaag al meer dan een miljoen mensen ondervoed zijn, terwijl de landbouwproductie tegen 2050 met 70% zou moeten toenemen om aan de voedselbehoefte van de wereldbevolking te voldoen.
Als we ervoor willen zorgen dat de voedselveiligheid gevrijwaard blijft en dat de armoede wordt teruggedrongen, zullen we onze landbouw- en voedselsystemen moeten aanpassen. En daar is een rol weggelegd voor kerntechnologie. Die biedt duurzame oplossingen om de productie en de levensomstandigheden van landbouwers en veetelers te verbeteren. Zonder de natuurlijke hulpbronnen aan te boren.

Doeltreffende technieken en gedreven mensen
Het laboratorium van het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap) in Seibersdorf (bij Wenen) werkt aan oplossingen voor uiteenlopende problemen.
Op welke domeinen zijn ze actief? Nieuwe plantensoorten ontwikkelen die beter bestand zijn tegen droogte. De kwaliteit en de weerbaarheid van de bodem verbeteren. Bijdragen tot klimaatintelligente landbouw. Het watergebruik rationaliseren en irrigatietechnieken verbeteren. Superperformante vaccins ontwikkelen voor veehouders.
Kerntechnologie ligt aan de basis van talrijke technieken om de rentabiliteit en de kwaliteit van gewassen en vee te verbeteren, waarbij respect voor mens en milieu centraal staat.
In het laboratorium van het IAEA wordt niet alleen aan nucleair onderzoek gedaan, er worden ook wetenschappers van over de hele wereld opgeleid zodat die hun kennis en tools kunnen doorgeven en de voedselveiligheid in hun land gevrijwaard blijft.

Heilzame mutanten: nieuwe en resistentere plantensoorten
Biodiversiteit is essentieel voor het voortbestaan van onze planeet. De zoektocht naar nieuwe plantenvariëteiten om te telen en voor menselijke consumptie wordt eenvoudigweg 'plantenselectie' genoemd.
In die context past de kerntechnologie een selectie toe via genetische mutatie (mutagenese) zodat planten gemodificeerd kunnen worden om hen beter bestand te maken tegen milieu- en klimaatomstandigheden.
Via bestraling zorgt mutagenese voor een versnelling van het natuurlijke mutatieproces van de planten en zo ontstaan nuttige eigenschappen die niet in de natuur voorkomen of die in de loop van de evolutie verdwenen zijn.
De bodem en het water: meten om beter te beheren
De voedselbevoorrading is een grote uitdaging, die wordt bemoeilijkt door de klimaatverandering... Onder druk van de klimaatverandering moeten we meer dan ooit de bronnen voor de landbouw rationaliseren, zoals de bodem, het water en de meststoffen.
Kerntechnologie speelt een belangrijke rol bij de verbetering van de vruchtbaarheid van de bodem en de voedselveiligheid.

Vaccins die slimmer zijn dan virussen
Virussen zijn minuscuul, maar ongelooflijk intelligent en resistent. Kerntechnologie kan talrijke parasieten opsporen en herkennen, zelfs als ze al zijn gemuteerd. Het laboratorium van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) doet beroep op de nucleaire wetenschap om krachtige wapens te ontwikkelen tegen virussen: vaccins.