Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Welke oplossingen voor het kernafval?

Kernafval heeft een zeer slechte reputatie. In België wordt het nochtans tot op de gram nauwkeurig beheerd, gesorteerd, opgeslagen en geanalyseerd. Op korte en lange termijn bestaan er oplossingen of worden er oplossingen ontwikkeld om het nucleair afval te beheren, op te slaan of zelfs te hergebruiken.

De categorieën kernafval

Wat is kernafval?

Maar eerst, wat is kernafval precies? Het gaat om radioactief afval van kerncentrales en ziekenhuizen, onderzoekcentra en universiteiten: splijtstoffen, reserveonderdelen, injectienaalden (gebruikt in de nucleaire geneeskunde), veiligheidsbrillen, handschoenen, schoenen, enz.

Deze afvalstoffen worden ingedeeld in de categorieën A, B en C, in oplopende volgorde van radioactiviteit en levensduur.

De hoeveelheid kernafval is eerder beperkt en goed beheersbaar.

Hoeveelheid radioactief afval per categorie, geproduceerd in België over een periode van 100 jaar

Welke oplossingen?

Voor dit afval bestaan verschillende oplossingen: transmutatie, opslag en recyclage.

Transmutatie

Het MYRRHA-project van het SCK CEN in Mol, vernieuwend en uniek in de wereld, heeft verschillende ambities. Naast het maken van nieuwe radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde, willen zij kernafval transmuteren. Met andere woorden, zij willen ervoor zorgen dat nucleair afval dat gedurende enkele honderdduizenden jaren radioactief zal zijn, slechts 300 jaar radioactief zal zijn (afname met een factor 1000), een veel beter beheersbare periode.

Recyclage en hergebruik

En als het op recycleren aankomt, zijn er veel ideeën. Een team van de universiteit van Bristol denkt erover kernafval in diamanten in te kapselen om batterijen te maken die tientallen jaren elektriciteit kunnen opwekken.

Er zijn zelfs al ontwerpen voor SMR's (Small Modular Reactors) die, om in de toekomst elektriciteit te produceren, de gebruikte brandstof (kernafval) van onze huidige kerncentrales zullen kunnen hergebruiken!

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer