Welke oplossingen voor het kernafval?
Kernafval heeft een zeer slechte reputatie. In België wordt het nochtans tot op de gram nauwkeurig beheerd, gesorteerd, opgeslagen en geanalyseerd. Op korte en lange termijn bestaan er oplossingen of worden er oplossingen ontwikkeld om het nucleair afval te beheren, op te slaan of zelfs te hergebruiken.

Wat is kernafval?
Maar eerst, wat is kernafval precies? Het gaat om radioactief afval van kerncentrales en ziekenhuizen, onderzoekcentra en universiteiten: splijtstoffen, reserveonderdelen, injectienaalden (gebruikt in de nucleaire geneeskunde), veiligheidsbrillen, handschoenen, schoenen, enz.
Deze afvalstoffen worden ingedeeld in de categorieën A, B en C, in oplopende volgorde van radioactiviteit en levensduur.
De hoeveelheid kernafval is eerder beperkt en goed beheersbaar.

Welke oplossingen?
Voor dit afval bestaan verschillende oplossingen: transmutatie, opslag en recyclage.

Transmutatie
Het MYRRHA-project van het SCK CEN in Mol, vernieuwend en uniek in de wereld, heeft verschillende ambities. Naast het maken van nieuwe radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde, willen zij kernafval transmuteren. Met andere woorden, zij willen ervoor zorgen dat nucleair afval dat gedurende enkele honderdduizenden jaren radioactief zal zijn, slechts 300 jaar radioactief zal zijn (afname met een factor 1000), een veel beter beheersbare periode.

Opslag
Dit houdt in dat het hoogradioactief afval diep onder de grond wordt begraven in een kleilaag waarvan bekend is dat die geologisch stabiel is en dat nog miljoenen jaren zal blijven. In Finland wordt een geologisch opslagproject (Onkalo) ontwikkeld met de steun van de Finse politiek en de Finse milieuorganisaties.

Recyclage en hergebruik
En als het op recycleren aankomt, zijn er veel ideeën. Een team van de universiteit van Bristol denkt erover kernafval in diamanten in te kapselen om batterijen te maken die tientallen jaren elektriciteit kunnen opwekken.
Er zijn zelfs al ontwerpen voor SMR's (Small Modular Reactors) die, om in de toekomst elektriciteit te produceren, de gebruikte brandstof (kernafval) van onze huidige kerncentrales zullen kunnen hergebruiken!
Om meer te weten te komen, kan je onze infografiek over kernafval hier downloaden.