Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleaire innovatie in energie, geneeskunde en hightech

Als eerbetoon aan Marie Curie, die 150 jaar geleden werd geboren, stellen we enkele jonge onderzoekers aan u voor die klaar zijn om extreem complexe wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Ze zijn gespecialiseerd in kerntechnologie (energie, geneeskunde, hightech,...) en verkennen het enorme potentieel van deze tak van de wetenschap, waarin nog elke maand uitzonderlijke ontdekkingen worden gedaan. Ontdek wie ze zijn, hun visie en welke ambities ze koesteren.

Ingebakken drang naar vernieuwing

Net als Marie Curie wijden deze onderzoekers zich aan wetenschap en vooruitgang omdat ze de wereld willen verbeteren. Zij zijn even vastberaden, nieuwsgierig en dapper. Deze wetenschappers, die gespecialiseerd zijn in nucleaire technologieën, zoeken non-stop naar vernieuwende oplossingen omdat ze vastbesloten zijn om de geneeskunde, de energievoorziening, de voedselveiligheid en de hightechindustrie vooruit te helpen.

In het leven heb je niets te vrezen, maar des te meer te doorgronden.

Marie Curie

Marie Curie, aanwezig op alle fronten

Marie Curie was de eerste vrouwelijke wetenschapper aan de Sorbonne. De winnares van twee Nobelprijzen heeft de medische wereld op zijn kop gezet dankzij haar ontdekking van radioactiviteit.

Ze heeft haar hele leven gewijd aan wetenschap en vooruitgang. Ze studeerde en werkte onophoudelijk, vaak in moeilijke omstandigheden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ze ook aanwezig op het front, waar ze heel wat mensenlevens heeft gered.

Ze kon ook rekenen op de trouwe steun van haar man Pierre Curie en andere grote wetenschappers van de 20ste eeuw.

MAGICS Instruments: een revolutionaire elektronische chip

Deze spin-off van de KU Leuven en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) ging een gigantische wetenschappelijke uitdaging aan. Twee jonge wetenschappers uit België hebben namelijk een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee ze elektronische systemen in grote mate resistent tegen straling kunnen maken.

Orano Med: een gerichtere en menselijkere behandeling tegen kanker

Het onderzoek van Orano Med (voorheen AREVA Med) naar gerichte alfatherapie (Targeted Alpha Therapy) behoort tot de meest veelbelovende innovaties om kanker te behandelen. Geneticus en onderzoekster Amal Saidi en haar wetenschappelijke collega's werken hard om deze therapie op punt te stellen. Bij gerichte alfatherapie worden de zieke cellen zeer gericht aangevallen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Eén ding staat centraal voor deze onderzoekers: de patiënt tijdens de hele behandeling een zo hoog mogelijke levenskwaliteit bezorgen.

SMR's: XS reactoren met XL perspectieven

Welkom in de wereld van de small modular reactors (SMR), minireactoren die erg in de smaak vallen. Modulair en flexibel als ze zijn, passen ze zich makkelijk aan wisselende elektriciteitsbehoeften aan, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden of op industriezones. En ook de bouwkosten vallen heel goed mee...

In België nemen het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) en Tractebel niet alleen het voortouw bij het onderzoek naar SMR's, maar ook in andere domeinen.

Het SCK•CEN voert zeer gespecialiseerde tests uit op innovatieve materialen om hun steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van veilige en doeltreffende SMR's. Het centrum leverde overigens een wereldprimeur, zoals u kunt zien. Bij Tractebel beoordeelt men het ontwerp van de SMR's op duurzaamheid en veiligheid. Ook de technische en financiële haalbaarheid worden er bestudeerd. Het bedrijf neemt alle noodzakelijke stappen om het project tot uitvoering te brengen.

NAMRC: nucleaire innovatie voor een toekomst zonder CO2

Het NAMRC (Nuclear Advanced Manufacturing Research Center), in Sheffield in het Verenigd Koninkrijk, is de Britse innovatiepool voor kerntechnologie.

Het centrum werd opgericht door de universiteiten van Sheffield en Manchester en voert toegepast onderzoek met de bedoeling om kernenergie te ondersteunen als deel van een koolstofvrije toekomst.

De troeven van het NAMRC zijn: een kruisbestuiving van knowhow, een grootschalige infrastructuur en experimenten met innoverende technieken.

Innovatie

Een hybride reactor: een Belgische primeur.

Dossier

MYRRHA, wordt beschouwd als een "hybride" of "subkritische" reactor, wordt aangedreven door een deeltjesversneller. Het is de eerste keer dan een reactor van dit type gebouwd wordt. Het is een Belgisch project van internationale omvang, geleid door het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN). Ontdek meer

Innovatie

kankertherapie op maat dankzij DoseVue

Dossier

Bestaande concepten die gebruikt worden en stralingsdosissen te monitoren, zijn omslachtig en niet efficiënt. DoseVue nv is een spin-off bedrijf van het SCK-CEN. Zij ontwikkelen gebruiksvriendelijke technologieën en toestellen om precieze stralingsdosissen in het menselijk lichaam te meten. Ontdek meer

Innovatie

Plasmaprocédé om kernafval te reduceren.

Dossier

Belgoprocess is verantwoordelijk voor het beheer en de behandeling van het nucleaire afval. Zij nemen het voortouw in de ontwikkeling van plasmatechnologie waarmee het volume kernafval aanzienlijk kan worden verminderd, dit door radioactieve afval te smelten m.b.v. een plasmastraal van 5000 °C. Ontdek meer

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer