Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Small Modular Reactors: XS afmetingen, XL voordelen
Small Modular Reactors: XS afmetingen, XL voordelen

Small Modular Reactors: XS afmetingen, XL voordelen

Small Modular Reactors (SMR’s) zijn kerncentrales in het klein. Hun modulaire design zorgt ervoor dat ze goedkoper zijn dan de klassieke centrales. SMR’s zijn ideaal om gedecentraliseerd energie te leveren, bijvoorbeeld aan grote industriële processen of in afgelegen gebieden. Experts en bedrijven van over de hele wereld geloven sterk in SMR’s, en momenteel zijn er internationaal verschillende ontwerpen in ontwikkeling. SMR's hebben een capaciteit van 10 tot 300 MW (ter vergelijking: traditionele kerncentrales zoals Doel 4 of Tihange 3 hebben een capaciteit van 1000 MW). In België nemen Tractebel en SCK CEN het voortouw om deze innovatie verder te ontwikkelen.

Ontdek meer over de voordelen van SMR en welke landen al volop bezig zijn met de ontwikkeling van deze kleine kerncentrales

Célestin Piette (Tractebel), Gabriele Manfredi (SCK CEN) en Anicet Touré (Tractebel)

Tractebel: Belgische expertise ten dienste van innoverende SMR-projecten

Met meer dan 150 jaar ervaring op de teller geniet Tractebel wereldwijd aanzien als een van de grootste internationale experts op het vlak van consultancy en engineering. Hun doel is om de wereld van morgen mee vorm te geven.

Al meer dan 60 jaar ontwikkelt Tractebel betrouwbare en innovatieve kerntechnologieën op maat. Als architect-ingenieur van de 7 Belgische kerncentrales vond Tractebel het logisch dat ze mee zouden werken aan de ontwikkeling van SMR's.

Tractebel beschikt namelijk over een unieke pool van ingenieurs met multidisciplinaire competenties die elk specialist zijn in hun respectieve vakgebieden.

Ze zijn een onmisbare schakel tussen het basisconcept en de concrete bouw van een SMR. De ingenieurs van Tractebel ontwikkelen het concept voor industrieel gebruik en/of beoordelen de financiële en technische haalbaarheid van het project, rekening houdend met criteria zoals veiligheid, operabiliteit en uitvoerbaarheid. Tractebel begeleidt de bedenkers, bouwers of operatoren tijdens hun projecten voor de ontwikkeling van innovatieve SMR's, vanaf de haalbaarheidsstudie tot het verkrijgen van de nodige licenties bij de bevoegde overheden en de uiteindelijke indienststelling.

Ontdek hun visietekst rond SMR

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer