Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wat is gedopeerd silicium? Waar komt het vandaan?
Wat is gedopeerd silicium? Waar komt het vandaan?

Nucleaire technologie zorgt voor het vlot transport van elektriciteit in windmolens, zonnepanelen, hogesnelheidstreinen, etc.

Kerntechnologie essentieel om windmolens te bouwen ... seriously?
Nog nooit van silicium gehoord? De kans is groot, en toch kent iedereen het. Silicon Valley is er bijvoorbeeld naar vernoemd (silicon is de Engels term voor silicium), maar belangrijk nog: na zuurstof is silicium het meest voorkomende element in de aardkorst. In zuivere vorm komt silicium echter niet in de natuur voor, maar je vindt het wel in tal van verbindingen, zoals kwartsen, vuursteen, klei en tal van mineralen. Silicium is een ideale halfgeleider, vandaar de grote interesse vanuit de elektronica en de industriële wereld.

Informatica, windmolens, zonnepanelen, hogesnelheidstreinen, hybride wagens: ze maken allemaal gebruik van silicium in hun elektronische circuits. Silicium dient als het perfecte transportsysteem voor toepassingen met hoge elektrische vermogens: het laat een efficiënt transport van elektriciteit toe over zeer lange afstanden. Precies om die reden vind je het terug in zonnepanelen ,windturbines, hogesnelheidstreinen en hybride voertuigen.

Om van silicium zo'n ideale halfgeleider te maken, moet het worden 'gedopeerd'. En om dat mogelijk te maken, heb je een kernreactor nodig, bijvoorbeeld de onderzoeksreactor BR2 van het SCK•CEN (Studiecentrum voor Kernenergie) in Mol. Anders gezegd, zonder nucleaire technologie geen halfgeleiders, en zonder halfgeleiders geen windmolens, zonnepanelen, hogesnelheidstreinen, of hybride wagens.

Zuiver silicium is een isolator, die door de afwezigheid van vrije elektronen geen elektrische stroom kan doorlaten. Silicium wordt echter een halfgeleider wanneer we uiterst kleine hoeveelheden 'onzuiverheden' (in dit geval fosfor) aan zuiver silicium toevoegen.Met dat zogenaamde doperingsproces creëren we vrije elektronen. Fosfor kan via een nucleaire reactie in een kernreactor gevormd worden uit silicium: bij bestraling neemt silicium neutronen op waardoor fosfor ontstaat. Dankzij gedopeerd silicium speelt kerntechnologie een belangrijke rol in de verbetering van talloze vernieuwende en performante technologieën die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.

Wist je dat ...

... het SCK•CEN jaarlijks ongeveer 20 ton gedopeerd silicium produceert, vooral voor China en Japan? België vertegenwoordigt ongeveer 20% van de wereldproductie en de vraag blijft stijgen.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer