Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De Galli Eo®-generator van IRE ELiT: een grote stap voorwaarts in de strijd tegen kanker

Om zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden aan de behoeften van ziekenhuizen die kanker opsporen en behandelen, richtte het IRE (Instituut voor Radio-elementen) van Fleurus in 2010 IRE ELiT op, een vestiging die resoluut op innovatie is gericht. Al snel ontwikkelde IRE EliT innoverende radiofarmaceutische producten van hoge kwaliteit, wat nu is geculmineerd in de ontwikkeling van zijn revolutionaire generator, de Galli Eo®.

Deze generator maakt niet alleen nauwkeurigere en meer gepersonaliseerde diagnoses en behandelingen mogelijk, maar maakt ook een complexe logistieke keten volledig overbodig. Met als resultaat een groter comfort en een verhoogde veiligheid voor zowel de arts als de patiënt.

Een uitgebreide uitleg kregen we van Bérénice Pignol, Marketing & Communication Manager bij IRE ELiT:

Galli Eo®: radio-isotopen die rechtstreeks in het ziekenhuis geproduceerd worden

We wilden een manier bedenken om ziekenhuizen gemakkelijker en permanent van radio-isotopen te voorzien. Daar zijn we ook in geslaagd, met de GALLI EO®-generator die ter plaatse radio-isotopen produceert. Doordat deze generator de logistieke keten volledig uitschakelt, heeft de arts continu toegang tot de benodigde radio-isotopen en kan hij zijn patiënt rustig voorbereiden op het onderzoek.

Deze isotoop heeft zijn superioriteit al bewezen bij terugkerende prostaatkankers waarbij de nieuwe letsels nauwelijks of niet gedetecteerd konden worden met de methoden die vroeger gebruikt werden.

Bérénice Pignol

Hoe werkt de Galli Eo®-generator?

De Galli Eo®-generator, niet groter dan een stevige doos, kan continu de radio-isotoop Gallium-68 produceren uit Germanium-68 (dat geproduceerd wordt in een deeltjesversneller). Germanium-68 heeft een veel langere halveringstijd (271 dagen) dan Gallium-68 (68 minuten).

Dankzij een innoverend procedé van IRE ELiT produceert de generator enkel Gallium-68.
Het Gallium-68 wordt samen met een oplossing in een flesje gespoten, en wordt vervolgens gebonden met een niet-radioactieve molecule om het radiofarmaceutische product te vormen. Deze radioactieve verklikkerstof hecht zich aan de beoogde organen en cellen om ze zichtbaar te maken, zodat een nauwkeurige en vroegtijdige diagnose gesteld kan worden.

Germanium-68, dat zagen we al, breekt traag af, waardoor tijdsdruk niet langer een probleem is. De korte levensduur van Gallium-68 is dan weer perfect geschikt voor een medisch onderzoek. Het verdwijnt snel uit het lichaam van de patiënt, wat het ongemak voor de patiënt aanzienlijk vermindert.

Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker bij mannen. Met een vroegtijdige diagnose kan de kanker ook sneller behandeld worden. Een betere beeldvorming kan dus echt levens redden!

Bérénice Pignol

Een nauwkeurigere en snellere detectie van prostaatkanker

Met Gallium-68 uit de Galli Eo®-generator kunnen bepaalde pathologieën, zoals prostaatkanker en neuro-endocriene tumoren, beter en vroeger opgespoord worden.

Neuro-endocriene
tumoren zijn een minder bekend maar gelukkig ook minder frequent type kanker. Daardoor is de opsporing echter ook een stuk complexer, en wordt een dergelijke tumor vaak pas laattijdig opgemerkt. Dankzij Galli Eo® kunnen die nu sneller opgespoord en behandeld worden.

Een eenvoudig en veilig design in dienst van de geneeskunde

De innovatie van Galli Eo® berust niet enkel in het gebruik van Gallium-68. De generator onderscheidt zich ook door zijn eenvoud en veilige gebruik. Het concept van de generator garandeert de veiligheid van zowel de patiënt als het personeel, en beperkt het risico op menselijke fouten bij het gebruik.

Het gebruikscomfort wordt bovendien nog continu verbeterd. Zo werd er recent een smartphone-app voor de Galli Eo® ontwikkeld. Die bevat alle technische informatie en de historiek van de generator, en waarschuwt op voorhand wanneer de generator vervangen dient te worden.

Slechts 1 ml radioactieve oplossing


De Galli Eo® innoveert ook door zijn efficiëntie. “1 ml radioactieve oplossing volstaat al om een diagnose te stellen”, bevestigt Bérénice Pignol. “Met zijn levensduur van een jaar kan de generator 450 injecties voor diagnoses garanderen. Dat is een duidelijk langere levensduur. Bovendien nemen we de generatoren terug die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen, en recycleren we 85% van hun gewicht, wat het beheer voor de ziekenhuizen een stuk gemakkelijker maakt.

Gekoppelde diagnose en behandeling: een benadering in volle ontwikkeling

In theranostiek (een samenstelling van de woorden 'therapie' en 'diagnostiek') werkt één enkele tracer in op de kankercellen, voor een antikankerbehandeling in drie stappen.
Ten eerste wordt de diagnose gesteld met behulp van beeldvorming, met Gallium-68. Enkele weken later wordt de behandeling uitgevoerd met Lutetium-177. De derde stap bestaat erin om met Gallium-68 toezicht te houden op het resultaat om de doeltreffendheid van de behandeling te controleren.

Er wordt telkens gebruik gemaakt van dezelfde biologische route in het menselijke lichaam, enkel de op de scanner zichtbare plekken worden bestraald en nadien kunnen de resultaten geverifieerd worden. Drie stappen voor een bijzonder doelgerichte, geïndividualiseerde en verantwoorde behandeling.

Over theranostiek voegt Bérénice Pignol nog toe: “De diagnose en de behandeling van kanker komen steeds dichter bij elkaar te liggen.”

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer