Célestin, ingenieur, deelt zijn passie voor nucleaire innovatie met studenten van de Universiteit van Luik
Célestin Piette, een jonge en enthousiaste nucleair ingenieur, werd door professor Damien Ernst uitgenodigd om over kernenergie te spreken in het kader van zijn cursus " Sustainable Energy ". Deze oud-student van de Universiteit van Luik werkt nu als ingenieur bij Tractebel en vertelt ons over zijn passie voor kernenergie, nucleaire innovatie en wat kernenergie ons in de toekomst kan brengen.
”We kunnen zeggen dat België vandaag de dag een belangrijke nucleaire hub in Europa is."
Célestin Piette
Hoe beïnvloedt nucleair onderzoek en ontwikkeling de toekomst?
We zijn steeds meer op zoek naar koolstofarme energiebronnen. Kernenergie, een belangrijke energiebron met een lage CO2-uitstoot, maakt de energietransitie van morgen mogelijk. Nucleaire technologie bestaat nog maar zo'n zestig jaar en er worden jaarlijks vele innovatie- en ontwikkelingsprojecten opgestart zowel in België als in het buitenland. MYRRHA, SMRs (Small Modular Reactors) en reactoren van de vierde generatie zijn slechts enkele voorbeelden van nieuwe technologieën en toepassingen ontwikkeld in Belgische laboratoria met als doel het potentieel van nucleaire technologie uit te breiden.
Waar staan we vandaag?
Er zijn momenteel meer dan 450 kernreactoren in de wereld. België heeft 2 kerncentrales voor in totaal zeven kernreactoren: 4 in de centrale van Doel en 3 in de centrale van Tihange. Zoals Célestin duidelijk aangeeft, zijn deze reactoren goed voor ongeveer de helft van de Belgische elektriciteitsproductie. Naast deze vermogensreactoren beschikt ons land ook over verschillende onderzoeksreactoren, zoals BR2 in het laboratorium van het SCK-CEN in Mol, dat een kwart van de radio-isotopen ter wereld produceert. ”We kunnen zeggen dat België vandaag de dag een belangrijke nucleaire hub in Europa is", zegt Célestin Piette met trots.
Is er een toekomst voor kernenergie? " Ja, zeker!”
Innovatie is alomtegenwoordig in de verschillende domeinen van de nucleaire technologie. En ons land is een pionier in veel van deze domeinen.
- SMRs, of small modular reactors, zijn minireactoren die bestaan uit modules. Dankzij hun modulaire design zijn ze goedkoper dan klassieke centrales en kunnen ze makkelijk worden aangepast om energie te leveren aan bijvoorbeeld industriële sites of afgelegen zones. Van over de hele wereld is er toenemende interesse voor SMRs. "De hoop van de SMRs is om schaalvergroting mogelijk te maken. Ons tweeledig doel is in de eerste plaats het verbeteren van de bouwbaarheid van reactoren door middel van modulariteit en standaardisatie. En ten tweede, om hun "financiële levensvatbaarheid" te verbeteren”, legt Célestin uit. In België staan het SCK-CEN en Tractebel, inclusief het team van Célestin Piette, aan de spits van de innovatie.
- MYRRHA, het eerste prototype ter wereld dat zal aangedreven worden door een deeltjesversneller. De reactor kreeg de naam MYRRHA en zal fungeren als onderzoeksreactor. "Een echte Belgische technologische schat!", zo enthousiast is Célestin. Waarvoor die zal worden gebruikt? Voor fundamenteel fysicaonderzoek, de productie van medische radio-isotopen, onderzoek op kernafval en naar kernfusie... Dit grootschalige Belgische project trekt onderzoekers vanuit de hele wereld aan en zal over een tiental jaar operationeel zijn.
- Onderzoek naar de volgende generatie reactoren. De vandaag geïnstalleerde reactoren zijn meestal reactoren van de derde generatie. Deze worden vooral gekenmerkt door passievere koelingssystemen. Dat betekent dat ze gebruikmaken van natuurkrachten en dat ze blijven draaien ook wanneer er geen externe stroomvoorziening is. Wat de veiligheid betreft, beschikken de modernste reactoren over een dubbele wand (een bunker in een bunker) en een verbeterde structuur onder de reactor om de bevolking en het milieu te beschermen bij een eventueel incident. In België beschikken de huidige reactoren (van de tweede generatie) al over dubbele wanden (een bunker in een bunker).
Tot slot verbruiken deze nieuwe centrales minder brandstof, waardoor er minder herbevoorradingen nodig zijn. Er wordt al volop onderzoek gedaan naar reactoren van de vierde generatie. Die zullen op een nog veiligere manier meer elektriciteit produceren (met minder uranium) en minder afval. Naar verwachting zullen de eerste rond 2030-2040 worden gebouwd.
"Ik ben zeer enthousiast over de toekomst van kernenergie! Als je de opwinding en innovatiedynamiek van de nucleaire industrie op het internationale toneel ziet, laat het me duidelijk zien dat het vandaag de beste tijd is om een carrière in de sector te starten," zegt de jonge ingenieur.
Ons land beschikt over een buitengewone nucleaire expertise en geniet wereldwijde erkenning op dit gebied. Opleiding, expertise en nucleaire knowhow: dit zijn evenzeer drijfveren voor de werkgelegenheid als een platform voor innovatie en vooruitgang. Om dit leiderschap in stand te houden, moeten we deze kennis behouden en verder ontwikkelen.