Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De kerncentrale van Tihange
De kerncentrale van Tihange

Belgische kerncentrales - deel 2: Tihange

De kerncentrale van Tihange bevindt zich op de rechteroever van de Maas, niet ver van de stad Huy. Op de site bevinden zich drie drukwaterreactoren (PWR) met een gezamenlijke capaciteit van 3.008 MW.

De centrale van Tihange heeft een totaal vermogen van 3.008 MW

De kerncentrale van Tihange bevindt zich op de rechteroever van de Maas, op een boogscheut van de stad Huy. Ze bestaat uit 3 drukwaterreactoren (PWR) die in dienst gesteld werden in 1975 (Tihange 1), in 1983 (Tihange 2) en in 1985 (Tihange 3). De centrale van Tihange is goed voor ongeveer 25% van de totale elektriciteitsproductie van België.

De centrale van Tihange heeft een totaal vermogen van 3.008 MW, dat als volgt verdeeld is:

  • Tihange 1 : 962 MW
  • Tihange 2 : 1.008 MW
  • Tihange 3 : 1.038 MW

Jaarlijkse productie: 20 miljard kWh, wat overeenkomt met 20% van de Belgische elektriciteitsproductie.

De eerste eenheid, Tihange 1, is voor de helft eigendom van Electrabel. De andere helft is in handen van EDF. Het is niet de eerste keer dat Frankrijk en België samenwerken op het vlak van kernenergie. Eerder al bouwden ze samen de centrale van Chooz in Frankrijk. De eenheden Tihange 2 en Tihange 3 zijn eigendom van Electrabel (89,8%) en EDF Luminus. Zij worden geëxploiteerd door Electrabel.

Stand van zaken van de Belgische kerncentrales

In 2015 hebben de Belgische kerncentrales veel media-aandacht gekregen. Hieronder vindt u enkele cijfers over de kerncentrales in ons land: de beschikbaarheid, de automatische stops en de stand van zaken van de verlenging van Doel 1 en Doel 2, en de heropstart van Doel 3 en Tihange 2.


De beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales

De beschikbaarheid van de Belgische kerncentrales is de afgelopen 12 jaar altijd vrij hoog en stabiel geweest. Afhankelijk van de reactor schommelt deze beschikbaarheid tussen 82 en 90%, met een gemiddelde van 86%.

Automatische stops.

Automatische stops

Een automatische stop, ook wel SCRAM genoemd, is een veiligheidsmaatregel die vanaf de ontwerpfase deel uitmaakt van de centrale. Zo'n automatisch stop moet vermijden dat een afwijking in de werking van de centrale tot een incident leidt. In België hebben we nog maar weinig automatische stops meegemaakt: 3 in 2015. Als we de afgelopen 16 jaar bekijken, dan komen we gemiddeld uit op 1,1 automatische stops per eenheid per jaar.

De heropstart van Doel 3 en Tihange 2

In 2012 werden tijdens een routinecontrole foutindicaties aangetroffen in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2. Er werd onmiddellijk overgegaan tot een reeks tests en analyses, experts stelden verslagen op en er werden tal van onderzoeken uitgevoerd. Dat alles om er helemaal zeker van te zijn dat de reactoren veilig konden worden heropgestart. Op 17 november 2015 heeft het Federale Agentschap voor Nucleaire Controle (FACN) groen licht gegeven voor de heropstart.

De verlenging van Doel 1 en 2

In juni 2015 heeft de Belgische overheid beslist de reactoren van Doel 1 en Doel 2 tien jaar langer open te houden. Op 2 juni 2016 heeft de Kamer van Volksvertegenwoordigers de tekst goedgekeurd met de voorwaarden voor de verlenging van Doel 1 en 2. Het parlement moet zich nu nog een laatste keer uitspreken over de nucleaire taks van de andere reactoren in relatie tot de elektriciteitsprijzen. Bedoeling is dat die stemming plaatsvindt vóór juli 2016.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer