Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wat is gedopeerd silicium? Waar komt het vandaan?
Wat is gedopeerd silicium? Waar komt het vandaan?

Gedopeerd silicium van a tot z

Silicium is van nature in de bodem aanwezig. Wanneer we silicium in een onderzoeksreactor doperen, wordt het een ideale halfgeleider in de elektronica.

Informatica, windmolens, zonnepanelen, hogesnelheidstreinen, hybride wagens: ze maken allemaal gebruik van gedopeerd silicium in hun elektronische circuits. Zuiver silicium is een isolator, die door de afwezigheid van vrije elektronen geen elektrische stroom kan doorlaten. Silicium wordt echter een halfgeleider wanneer we uiterst kleine hoeveelheden 'onzuiverheden' (in dit geval fosfor) aan zuiver silicium toevoegen. Met dat zogenaamde doperingsproces creëren we vrije elektronen. Het doperen van siliciumkristallen vindt plaats in onderzoeksreactoren, zoals de BR2 van het SCK•CEN (Studiecentrum voor Kernenergie) in Mol.

Dankzij gedopeerd silicium speelt kerntechnologie een belangrijke rol in de verbetering van talloze vernieuwende en performante technologieën die ons minder afhankelijk maken van fossiele brandstoffen.


Wist je dat ...

... het SCK•CEN jaarlijks ongeveer 20 ton gedopeerd silicium produceert, vooral voor China en Japan? België vertegenwoordigt ongeveer 20% van de wereldproductie en de vraag blijft stijgen.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer