Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

20.000 jobs bij een breed scala aan organisaties en bedrijven

In België zijn tientallen ondernemingen en organisaties actief in verschillende sectoren van de nucleaire technologie. Samen zijn ze goed voor meer dan 20.000 jobs.

In de elektriciteitsproductie

Meer dan 10.000 jobs in België zijn direct gelinkt aan de productie van elektriciteit. Engie-Electrabel en EDF Luminus staan in voor ongeveer 50% van de elektriciteitsproductie in België. Maar ook andere partijen zorgen ervoor dat we dankzij onze nucleaire centrales voldoende elektriciteit hebben om het land in zijn behoeften te voorzien.

Lees meer

In de medische sector

Onze bedrijven en onderzoeksinstellingen behoren tot de beste producenten ter wereld van medische radio-isotopen en hun afgeleide producten. Onze Belgische specialisten werken zowel aan onze universiteiten als in de daaraan verbonden universitaire ziekenhuizen. Dankzij hun expertise is ons land ook een voorloper op het vlak van medische innovatie. In totaal werken er in België bijna 5.000 mensen in de nucleaire medische sector. Daarnaast zijn er transporteurs die instaan voor het vervoer van de isotopen naar de juiste plekken over de hele wereld.

Lees meer

In onderzoek en ontwikkeling

Ook op het gebied van onderzoek en ontwikkeling speelt ons land een leidende rol dankzij de expertise van veel Belgische bedrijven en instellingen. Zo is het SCK•CEN een van de grootste onderzoekscentra in België. Meer dan 700 medewerkers zetten zich er in voor de ontwikkeling van vreedzame toepassingen van radioactiviteit voor de medische wereld, de industrie en de energiesector. De expertise van het SCK•CEN is internationaal befaamd. Maar er zijn nog veel meer organisaties die instaan voor de innovaties op het gebied van kerntechnologie.

Lees meer

Nucleaire veiligheid, beveiliging en afval

Naast de productie van elektriciteit, medische isotopen en de vele onderzoeksinstellingen zijn er tal van spelers die zich bezig houden met transversale diensten, zoals veiligheid en beveiliging, controle, opslag, en transport van nucleaire grondstoffen, producten, en het afval. De belangrijkste zijn het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en BEL V. Voor het afval staan het NIRAS/ONDRAF en Belgoprocess in.

Lees meer

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer