Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleaire geneeskunde in België: wie doet wat?
Nucleaire geneeskunde in België: wie doet wat?

Nucleaire geneeskunde in België: wie doet wat?

Onze bedrijven en onderzoeksinstellingen behoren tot de beste producenten ter wereld van medische radio-isotopen en hun afgeleide producten. Onze Belgische specialisten werken zowel aan onze universiteiten als in de daaraan verbonden universitaire ziekenhuizen.

Dankzij de expertise van België speelt ons land ook een leidende rol in innovatie en onderzoek.

In België werken bijna 5.000 mensen in de sector.

Het IRE dekt ongeveer de helft van de Europese vraag naar molybdeen-99.

Het Nationaal Instituut voor Radio-elementen IRE – in Fleurus

Ondernemingen zoals het SCK•CEN in Mol en het IRE in Fleurus produceren een groot deel van alle medische en industriële isotopen die wereldwijd gebruikt worden. Sterker nog, ze behoren tot de belangrijkste producenten ter wereld van radio-isotopen voor de nucleaire geneeskunde. Het SCK•CEN is een van de grootste onderzoekscentra in België. Het instituut IRE zuivert molybdeen-99 (diagnose) en andere radio-isotopen zoals jodium-131 (therapie) op basis van plaatjes die bestraald werden in het SCK•CEN. Het IRE dekt ongeveer de helft van de Europese vraag naar molybdeen-99. Bovendien worden jaarlijks over de hele wereld 6 miljoen onderzoeken verricht met radio-isotopen die door het IRE zijn geproduceerd.

Naast de productie van radio-isotopen voor medische beeldvorming, ontwikkelt het IRE via zijn filiaal IRE ELiT (Environment & Lifescience Technology) ook radiofarmaceutische producten die rechtstreeks aan patiënten kunnen worden toegediend.

Ion Beam Applications (IBA) in Louvain-la-Neuve is een ander vooraanstaand bedrijf in de nucleaire geneeskunde en produceert geavanceerde apparatuur voor medische beeldvorming en meting van radioactieve straling. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de productie van apparatuur voor de diagnose en de behandeling van kanker en wereldleider op het gebied van protontherapietechnologie, de meest geavanceerde radiotherapietechniek van vandaag. IBA is ook gespecialiseerd in deeltjesversnellers voor medische en industriële toepassingen en in de ontwikkeling van dosimetrie-apparatuur (om stralingsdosissen te meten).

Isotopes Services International (ISI) in Mechelen is wereldleider in het transporteren van radiofarmaca en zorgt voor de internationale distributie van radio-isotopen met korte levensduur voor de medische sector. Het bedrijf is niet alleen gespecialiseerd in het vervoer over de weg, maar ook door de lucht, in Europa en wereldwijd.

Meer info over deze race tegen te klok hier.

Verder hebben we de instellingen en ondernemingen

Ablynx, Belnuc, Betaplus Pharma, Biomedical Systems, Cliniques Universitaires Saint-Luc, Cocir, Covidien, Eckert-Ziegler, Université Libre de Bruxelles – Erasmusziekenhuis, Icometrix, Imagilys, Institut Jules Bordet, Intuitim, Medicim, Oncidium Foundation, Ora, Peo Radiation, Raydiant, Telemis, Tomotherapy Belgium, Trasis, UZ Gent, alle ziekenhuizen die aan de Belgische universiteiten zijn verbonden... en de lijst is nog veel langer.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer