Kerntechnologie in de strijd tegen corona
Hoe helpt kerntechnologie in de strijd tegen het coronavirus? Ontdek het hier.

Medische beeldvorming
X-rays en CT-scans vormen een goede indicator voor een mogelijke besmetting met het coronavirus. Deze screening geeft snel en efficiënt een beeld van eventuele witte vlekken in de longen. Nadien geeft een echte coronatest verder uitsluitsel. CT- en X-ray scans zijn een bekende en belangrijke toepassing van nucleaire technologie, waarbij gammastralen worden gebruikt om een beeld te krijgen van de binnenkant van een object. Zo laten CT-scans toe om snel en niet-invasief (geen chirurgie of optische camera) de binnenkant van de longen te checken op vlekken, die typisch lijken te zijn voor COVID-19.

Diagnose van COVID-19
Ook de meer solide ‘echte’ coronatest is een toepassing van de nucleaire technologie. Door een sequentie van DNA te vermenigvuldigen, kan je met 100% zekerheid nagaan of iemand besmet is geraakt met het coronavirus (de techniek heet PCR). Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) staat mee aan de wieg van de ontwikkeling van deze diagnosekit. Het gaat namelijk om een afgeleide nucleaire technologie, en bovendien heeft het IAEA al een ruime ervaring opgebouwd met de diagnose van virussen, zoals Sars en Ebola.
Hoe werkt het?
Het procedé (RT-PCR) identificeert bepaalde processen die in de genen plaatsvinden (met betrekking tot DNA-herstel, celcycluscontrolepunt en apoptose) . De techniek kan ons veel vertellen over de aanwezigheid of niet van een virus in een organisme, en de transmissiepaden van het virus. RT-PCR maakt in heel korte tijd miljoenen tot miljarden kopieën van een specifiek DNA-monster, waardoor wetenschappers een zeer klein monster van het DNA kunnen nemen en dit tot een voldoende grote hoeveelheid laten toenemen om het in detail te bestuderen.