Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De nucleaire technologie in de schijnwerpers in twee afleveringen van National Geographic

De documentaire « Nuclear Lifeline » laat u de cruciale rol ontdekken die nucleaire technologie speelt in ons dagelijks leven vandaag en morgen.... Denk daarbij aan de toepassingen in geneeskunde of gezondheid. Of ook in voeding, landbouw en watervoorziening; deze zijn essentieel geworden door de grotere impact van klimaatverandering. Het Nucleair Forum heeft samengewerkt aan de ontwikkeling van deze twee reportages.

Belgische expertise

België is pionier binnen het domein van nucleaire technologie en de expertise wordt wereldwijd erkend. De serie « Nuclear Lifeline » illustreert dit aan de hand van het wetenschappelijk onderzoek dat wordt gevoerd aan het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol, evenals de verschillende andere toepassingen van kerntechnologie (voor voeding, in de strijd tegen kanker, in de landbouw, enz.).

Aflevering 1: De race tegen de klok van medische radio-isotopen

Radio-isotopen worden ingezet bij de diagnose en de behandeling van ziekten. De techniek wordt wereldwijd jaarlijks gebruikt bij meer dan 30 miljoen mensen. Voor de productie en het transport van die radio-isotopen moeten heel wat stappen doorlopen worden, en liefst zo snel mogelijk. Om patiënten te kunnen helpen, barst een race tegen de klok los ...

Van Mol naar Madrid

En het is die race tegen de klok die National Geographic ons laat ontdekken in de eerste aflevering van de serie « Nuclear Lifeline ». De crew van National Geographic volgt artsen en onderzoekers in dit traject van een radio-isotoop; van de productie ervan tot de laatste stap bij de patiënt. National Geographic belicht de Belgische expertise in elk van deze verschillende stappen. Het gaat van de productie van deze radio-isotopen in de reactor van het SCK•CEN in Mol, over de omzetting van deze isotopen in radiofarmaceutische producten bij het IRE in Fleurus, tot de gespecialiseerde en precieze logistiek en transport via de luchthaven van Zaventem naar de vier windstreken.

Heeft u de uitzending gemist op tv?

Wil u de aflevering graag (her)bekijken? Bekijk dan hier de eerste aflevering van de serie « Nuclear Lifeline » over de nucleaire geneeskunde.

Nuclear Lifeline ep1: De race tegen de klok van medische radio-isotopen

Aflevering 2: Nucleaire technologie in de strijd tegen klimaatverandering

Overstromingen worden talrijker. Steeds meer regio's worden getroffen door stormweer. Periodes van droogte houden langer aan. Regenseizoenen en temperaturen worden onvoorspelbaarder. Het aantal veeziekten neemt toe... De gevolgen van de klimaatverandering zijn al langer niet meer op de vingers van één hand te tellen en ze vormen een bedreiging voor de wereldwijde voedselveiligheid. Kerntechnologie biedt oplossingen om ons daartegen te wapenen.

Kerntechnologie ten dienste van de landbouw en het klimaat

In de tweede aflevering van de serie « Nuclear Lifeline », interesseert National Geographic zich in de toepassingen van kerntechnologie in de strijd tegen de klimaatverandering. De uitzending focust zich op drie domeinen waarin nucleaire technologie een rol speelt: de bestraling van fruitvliegjes in Guatemala om de landbouw te helpen, de ontwikkeling van vaccins en ook de bestraling van planten om ze beter bestand te maken tegen klimaatverandering.
De crew volgt Belgische onderzoekers in de laboratoria van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) in Seibersdorf (bij Wenen).

Heeft u de uitzending gemist op tv?

Wil u de aflevering graag (her)bekijken? Bekijk dan hier de tweede aflevering van de serie « Nuclear Lifeline » over de klimaatverandering.

Nuclear Lifeline ep2 : De strijd tegen de klimaatverandering

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer