Amal Saidi: kankerbehandeling met focus op levenskwaliteit van de patiënt
Elk jaar krijgen wereldwijd 30 miljoen patiënten een precieze diagnose of een behandeling dankzij nucleaire geneeskunde.

Het bedrijf Orano Med (voorheen AREVA Med) ontwikkelt vernieuwende therapieën in de strijd tegen kanker. Met zijn innovatieve onderzoek naar alfatherapie wil het bedrijf gerichte en doeltreffende behandelingen ontwikkelen die de patiënt een betere levenskwaliteit bieden.
Amal Saidi, onderzoekster bij Orano Med, is gepassioneerd door oncologie. Samen met een team van hypergespecialiseerde wetenschappers doet ze onderzoek naar kankerbehandelingen door middel van nucleaire geneeskunde. Het hele team deelt dezelfde motivatie: ze willen doeltreffendere behandelingen ontwikkelen die ook de levenskwaliteit van de patiënt ten goede komen.
"De nucleaire technologie biedt enorm veel potentieel in de strijd tegen kanker."
Amal Saidi
Biologie en nucleaire technologie: samen tegen kanker
Nadat ze een master in fysiopathologie en farmacologie en een doctoraat in de genetica behaalde, nam Amal Saidi deel aan academisch onderzoek in gereputeerde laboratoria en universiteiten.
De drijfveer voor Amal Saidi is in de eerste plaats de patiënt. In 2013 ging ze aan de slag bij Orano Med, in een labo voor nucleaire geneeskunde. Samen met haar collega’s doet ze onderzoek naar alfatherapie met lood-212 om kankerbehandelingen te ontwikkelen die een alternatief kunnen vormen voor chemotherapie.
"Alfatherapie heeft het potentieel om een betere oplossing te bieden aan bepaalde patiënten die lijden aan een vorm van kanker waarvoor er momenteel geen toereikende behandelingen bestaan."
Amal Saidi
Waarom alfatherapie?
Alfastralen, die worden uitgezonden door radioactieve isotopen, dringen niet diep door: je kunt ze gewoon stoppen met een blaadje papier. Maar ze zenden wel enorm veel energie uit.
Precies omdat alfastralen zo doeltreffend zijn én niet ver doordringen, kunnen de schadelijke kankercellen vernietigd worden terwijl de schade aan de omliggende gezonde cellen beperkt blijft.
"Bij deze vorm van therapie streeft men naar een gepersonaliseerde geneeskunde."
Amal Saidi
Hoe werkt gerichte alfatherapie?
Om de kankercellen te kunnen aanvallen en de gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen, moet het radioactieve element aan een vector gekoppeld kunnen worden, zoals een antilichaam.
De vector en de radio-isotoop worden met elkaar verbonden door een molecule, een zogenaamde chelator. De vector heeft de taak om zeer precies naar het doel te navigeren, daarna is het aan de radio-isotoop om de kankercellen uit te schakelen door op die welbepaalde plaats krachtige alfadeeltjes uit te stralen.
